Τα 10 βήματα για τη κατασκευή μιας WordPress ιστοσελίδας

10 βήματα για κατασκευή ιστοσελίδας με WordPress.

Η κατασκευή και το designe είναι ένα μικρό κομμάτι μόνο της κατασκευής ιστοσελίδας. Θα δούμε τα απαιτούμενα 10 βήματα για κατασκευή ιστοσελίδας με WordPress. Θα δούμε τι απαιτείται από την εγκατάστασή του έως τη δημοσιοποίησή του, και ίσως και λίγο παραπέρα.

1. Αγορά/κατοχύρωση domain name.

Και πριν από αυτό, η προσεκτική επιλογή του domain name.

Η επιλογή

Το domain name είναι η διεύθυνση της ιστοσελίδας σας στο διαδίκτυο. Είναι αυτό που θα πληκτρολογήσουν οι χρήστες στον browser τους για να φτάσουν στον ιστότοπό σας – για παράδειγμα, fidem.gr.  Η επιλογή του είναι ζωτικής σημασίας για τη παρουσία και το marketing που θα συσχετιστεί με την επιχείρηση και πρέπει να στηριχτεί στην απάντηση της εξής ερώτησης:

Θέλουμε να προωθήσουμε το προϊόν ή υπηρεσία μας, ή το όνομα, το brand της επιχείρησής μας;

Η επιλογή δεν είναι εύκολη και η απάντηση δεν αποτελεί μονόδρομο. Αν θέλουμε πρωτίστως να προωθήσουμε το προϊόν/υπηρεσία, άρα να μας αναζητούν και να μας βρίσκουν με βάση αυτό, τότε το domain μας θα μπορούσε να είναι

  • kataskevi-istoselidas.gr, αν κατασκευάζουμε ιστοσελίδες,
  • ydravlikos.gr, για υπηρεσίες υδραυλικών εγκαταστάσεων,
  • hampurger.gr, αν ξεκινάμε ένα κατάστημα γρήγορου – έτοιμου φαγητού,
  • anapsiktiko.gr αν η βιοτεχνία μας παράγει αναψυκτικά.

Ή, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε και να δώσουμε ώθηση στο brand της επιχείρησης, οι αντίστοιχες επιλογές θα ήταν ίσως

  • fidem.gr
  • psg.gr, αν για παράδειγμα το όνομα της εταιρίας μας ήταν η Plumper Services Greece,
  • goodys.gr ή goodys.com ή goodysburgerhouse.com
  • cocacola.gr ή/και cocacola.com

Αφού αποφασίσουμε τι από τα δύο θα μπορέσουμε να στηρίξουμε, επιλέγουμε το ακριβές όνομα και το κατοχυρώνουμε.

Η κατοχύρωση

Κάνοντας μια αναζήτηση για κατοχύρωση domain names, θα δείτε τις γνωστότερες εταιρίες μέσω των οποίων θα μπορείτε να κάνετε την αγορά και κατοχύρωση του domain name σας. Θα σας δώσουν πρώτα την επιλογή του ελέγχου, το να διαπιστώσετε αν το όνομα που επιλέξατε έχει ήδη κατοχυρωθεί ή όχι. Θα σας δώσουν επίσης την επιλογή της κατάληξης  που θα θέλετε να έχει. Η πρότασή μας είναι, αν είναι δυνατόν, να αγοράσετε τόσο τη κατάληξη .gr όσο και την .com.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι γενικά η επιλογή της εταιρίας που θα αγοράσετε το domain name δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, θα είναι κάπως βολικότερο όμως το όνομα να αγοραστεί από την εταιρία που θα αναλάβει και το hosting της ιστοσελίδας σας.

2. Επιλογή πακέτου hosting (φιλοξενίας). Σύνδεση του domain name με το πακέτο φιλοξενίας

Η επιλογή της κατάλληλης εταιρίας φιλοξενίας του website μας είναι κάπως πιο σύνθετη περίπτωση. Ελλάδα ή εξωτερικό; Απλή ή CDN υπηρεσία, shared ή deticated server;

Υπάρχει ένα κακό κι ένα καλό εδώ. Το κακό είναι πως μόνο μέσα από την εμπειρία και τη πράξη θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε σωστά τις ανάγκες μας. Το καλό είναι πως σε γενικές γραμμές, μπορούμε να ξεκινήσουμε με κάτι απλό, και στη πορεία να το αναβαθμίσουμε. Η άμεση υποστήριξη που θα μπορεί να μας διαθέσει η εταιρία θα είναι από τα σημαντικά κριτήρια επιλογής μας, τα php values που παρέχονται από αυτή στο κάθε πακέτο φιλοξενίας που διαθέτει είναι επίσης σημαντικά: το κάθε θέμα WordPress απαιτεί διαφορετικές τιμές, μια εταιρία που στο βασικό της πακέτο προσφέρει χαμηλές τις παραπάνω τιμές, θα κάνει την ιστοσελίδα μας απλά να μη λειτουργεί.

Ελέγχουμε προσεκτικά τις ανάγκες μας. Ελέγχουμε την αγορά και το τι προσφέρει η κάθε εταιρία, μιλάμε τηλεφωνικά αν χρειαστεί με κάποιες από αυτές. Αποφεύγουμε – εννοείται! – τους δωρεάν (και διάτρητους) χώρους φιλοξενίας, και αφού καταλήξουμε έχουμε πια στη διάθεσή μας το:

  • domain name της ιστοσελίδας μας
  • χώρο φιλοξενίας της
  • πίνακα διαχείρισης (plesk, CPanel κτλ) του χώρου φιλοξενίας μας.

Τι μένει ακόμη να κάνουμε:

Σύνδεση του domain name με το πακέτο φιλοξενίας

Αμέσως μετά την εγγραφή σας θα λάβετε από την υπηρεσία hosting τα στοιχεία σύνδεσης του λογαριασμού και, αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ, τη διεύθυνση διακομιστών ονομάτων  (name servers) του host σας. Αντιγράψτε τις πληροφορίες αυτές και προσθέστε τες στο domain name σας. Με αυτό το τρόπο θα ενημερωθεί ο καταχωρητής του domain σας για το που θα “κοιτάζει” ο κάθε browser όταν θα πληκτρολογείται από κάποιο χρήστη το domain σας.

Αφού έχει γίνει αυτός ο συγχρονισμός, είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

3. Εγκατάσταση του WP

Χειροκίνητα ή αυτόματα; 

Οι αρχαίοι σοφοί γέροντες με τα άσπρα μαλλιά, τις κρύες νύχτες του χειμώνα όπου οι παρέες μαζεύονται γύρω από τη θαλπωρή της φωτιάς, εξιστορούν ακόμη το πως κατέβαζαν το WP από το επίσημο site του, το εγκαθιστούσαν στο host κι έπειτα δημιουργούσαν χειροκίνητα τη βάση δεδομένων. Μετά, ήρθε η πρόοδος.

Η σωστή επιλογή και για αποφυγή οποιασδήποτε ανωμαλίας είναι η εγκατάσταση του WordPress να γίνει χειροκίνητα. Δεν θα το πρότεινα όμως ως μονόδρομο. Οι αξιόπιστες εταιρίες που προσφέρουν hosting έχουν πλέον εξ΄ ίσου αξιόπιστα εργαλεία αυτόματης εγκατάστασης του WordPress, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν αντίστοιχη υποστήριξη στη περίπτωση που οτιδήποτε δεν λειτουργήσει όπως πρέπει.

Κατά την εγκατάσταση του WP θα σας ζητηθούν τα στοιχεία πρόσβασης στη διαχείριση του WP – όνομα admin, password, όνομα ιστότοπου. Μπορούν όλα να αλλαχθούν αργότερα μετά την εγκατάσταση του WP, παρ΄ όλα αυτά μη ξεχάσετε τις βασικές αρχές που πρέπει να πληρούν τα στοιχεία εισόδου σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της WordPress ιστοσελίδας σας.

SSL

Πιστοποιητικό ασφαλείας, αυτό που θα δείχνει τον ιστότοπό σας στη γραμμή εργαλειών με ένα πράσινο λουκετάκι, που είναι υπεύθυνο ώστε η google να χαρακτηρίζει την ιστοσελίδα σας ως “ασφαλή”. Είναι απαραίτητο, όπως είναι απαραίτητο να κάνουμε την εγκατάστασή του πριν τη κατασκευή της ιστοσελίδας: αν όχι, οι όποιοι σύνδεσμοι που θα χτιστούν, θα βλέπουν στη διεύθυνση http://… και όχι τη σωστή https://… Η εγκατάσταση του πιστοποιητικού μετά τη κατασκευή πιθανόν να μας αναγκάσει να αλλάξουμε πολλά τμήματα του ιστότοπού μας χειροκίνητα.

Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα θα χρειαστεί πιστοποιητικό ασφαλείας ανωτέρου επιπέδου, μια απλή ιστοσελίδα όμως θα καλυφθεί και με ένα δωρεάν που στις περισσότερες περιπτώσεις παρέχεται από το hosting. Σε περίπτωση που δεν συμβαίνει αυτό, μπορείτε να το βρείτε από τη σελίδα letsencrypt.org, όπου παρέχονται και οι οδηγίες της εγκατάστασής του.

4. Εγκατάσταση θέματος. Επιλογή  template, εγκατάσταση απαραιτήτων addons του θέματος

Το WordPress διαθέτει μεγάλη βιβλιοθήκη δωρεάν θεμάτων, με κάποια από αυτά να διαθέτουν τον χαρακτηρισμό premium.  Πολλά από αυτά θα μπορούν να καλύψουν κάποιες συγκεκριμένες ανάγκες, όπως πχ ένα blog ιστολόγιο, για μια επαγγελματική παρουσίαση όμως η δωρεάν version δεν θα καλύψει.

Στη διαδρομή Εμφάνιση -> Θέματα και πατώντας “Προσθήκη Νέου” ανοίγει η βιβλιοθήκη θεμάτων του WP. Αν παρ΄ όλα αυτά έχετε προμηθευτεί από κάποια άλλη πηγή το θέμα σας, τότε διαθέτετε ήδη τα αρχεία του σε μορφή zip. Στη “Μεταφόρτωση Θέματος” επιλέγουμε το αρχείο zip από τον υπολογιστή μας, και περιμένουμε.

Αφού το θέμα ανέβει ξεκινάμε την ενεργοποίησή του. Επιλέγουμε το template που θα χρησιμοποιήσουμε, και σε κάποιες περιπτώσεις μας ζητείτε να επιλέξουμε ποια από τα addons του θέματος θέλουμε να εγκαταστήσουμε.

Ανάλογα με το template που έχουμε επιλέξει, γνωρίζουμε (συνήθως) και τα στοιχεία που το αποτελούν, άρα και τι πρέπει να εγκαταστήσουμε. Κρατάμε τα απαραίτητα, δεν φορτώνουμε τη σελίδα με περιττά και ανοίγοντας τη προεπισκόπηση σιγουρευόμαστε ότι όλα έχουν εγκατασταθεί όπως πρέπει.

Δεν ξεκινάμε ακόμη τη προσαρμογή του θέματος. Έχουμε ακόμη δουλειά μπροστά μας.

5. Δημιουργία θυγατρικού θέματος

Plugins

Στο άρθρο με τα απαραίτητα plugins για μια WordPress ιστοσελίδα είχαμε χωρίσει τα πρόσθετα προγράμματα σε τρεις κατηγορίες. Σε αυτά που πρέπει να εγκατασταθούν εξ΄ αρχής, πριν το χτίσιμο της ιστοσελίδας. Έπειτα σε αυτά που θα βοηθούσαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής, και τέλος σε αυτά που θα εγκατασταθούν αφού έχει γίνει η κατασκευή και για την εκτέλεση άλλων λειτουργιών.

Θα εγκαταστήσουμε όλα τα απαραίτητα (και μόνο αυτά) πρόσθετα προγράμματα που απαιτούνται, με πρώτο απ΄ όλα το Child Theme Configurator.

Δημιουργία θυγατρικού

Πριν το οτιδήποτε άλλο, δημιουργούμε ένα θυγατρικό του θέματός μας. Αν δεν ξέρουμε να το κάνουμε χειροκίνητα χρησιμοποιούμε το παραπάνω plugin, ακολουθούμε τις οδηγίες του βήμα βήμα έως το πέρας της εγκατάστασής του, και στη συνέχεια το ενεργοποιούμε.

Οποιαδήποτε προσαρμογή κάνουμε στο θέμα μας, θα γίνεται στο εξής στο θυγατρικό. Περισσότερα για το γιατί είναι άκρως απαραίτητη η δημιουργία του, διαβάστε στο “6 συνηθισμένα λάθη που γίνονται από αρχάριους δημιουργούς του WordPress”.

    Για να παίρνετε ειδοποιήσεις για τα νέα άρθρα μας στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας



     

    Βαθιά ανάσα, χαρτί και μολύβι. Ώρα για το σημαντικότερο κομμάτι της κατασκευής της ιστοσελίδας μας. Ώρα για το σχεδιασμό του SEO.

    Αν δεν έχετε ξαναδεί αυτή τη σειρά των τριών γραμμάτων, δείτε τι είναι το SEO.

    Όπως είχε πει λακωνικά κάποιος πριν από αιώνες, “έχω βρει μια εκπληκτική λύση γι΄ αυτό το πρόβλημα αλλά ο χώρος είναι πολύ μικρός για να τη περιγράψω”.

    Ακόμη κι αν επαρκούσε ο χώρος για να γράψουμε κάποιες βασικές αρχές για το SEO, δεν μπορεί να εκτιμηθεί εκ των προτέρων η προτεινόμενη στρατηγική που θα ακολουθήσει η επιχείρηση για το σχεδιασμό του SEO της ιστοσελίδας. Δείτε περισσότερα σε αυτό το σύνδεσμο για τη στρατηγική SEO που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε.

    Είτε μελετώντας πολύ προσεχτικά μόνοι μας είτε με τη βοήθεια κάποιου ειδικού, σχεδιάζουμε τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε τους επόμενους τουλάχιστον μερικούς μήνες – άρα και κατά τη κατασκευή της ιστοσελίδας. Με βάση αυτό, και πέρα από τις βασικές υποσελίδες (about, services, contact, blog κτλ) προσέχουμε τα permalinks των σελίδων των υπηρεσιών ή προϊόντων μας, καθώς και αυτά των άρθρων.

    Και τέλος, μαζί με τις όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις που θα κάνουμε από το μενού “Ρυθμίσεις”, δεν ξεχνάμε να αφήσουμε απενεργοποιημένη την επιλογή “Εμφάνιση στις μηχανές αναζήτησης”.

    7. Κατασκευή ιστοσελίδας

    Αν γνωρίζετε τις βασικές αρχές διαχείρισης και λειτουργίας του WordPress, τα πράγματα είναι απλά εδώ – δώστε όμως τη κατάλληλη προσοχή! Το τεχνικό μέρος της κατασκευής είναι το ευκολότερο μέρος της δουλειάς, το πως θα προκύψει το απαιτούμενο αισθητικό αποτέλεσμα δεν είναι!

    Αν έχετε κάποιο θέμα στο οποίο θα βασιστείτε, ακολουθήστε τη δομή του. Αποφασίστε ποια δομικά στοιχεία του θα συμπεριλάβετε στη σελίδα σας και ποια όχι. Προσθέστε περιεχόμενο, σελίδες, σωστά επεξεργασμένες και στη σωστή τους διάσταση photo. Κρατήστε τα απαραίτητα δομικά στοιχεία που κάνουν τη περιήγηση ομαλή και προτρέπουν στις επιθυμητές ενέργειες.

    Προσέξτε σε κάθε βήμα της κατασκευής την οπτική από τις κινητές συσκευές! Κλείστε με τη προσθήκη κατάλληλων μικροεφαρμογών για τη διαμόρφωση του footer ή του sitebar.

    Και καμαρώστε το αισθητικό αποτέλεσμα!

    8. Σύνδεση με Analytics. Χαρτογράφηση site.

    Κάποια στιγμή και αν ισχύσουν κάποιες προϋποθέσεις, στο μακρινό μέλλον η Google θα ανακαλύψει το site. Θα ανακαλύψει και το περιεχόμενό του, και ανάλογα με τη ποιότητα του SEO που έχουμε θα το εμφανίζει στις μηχανές αναζήτησης σε κάποια ερωτήματα.

    Προτιμάμε να μη περιμένουμε να το ανακαλύψουν μόνα τους τα boot της Google αλλά να την ενημερώσουμε εμείς οι ίδιοι γι΄ αυτό. Η εισαγωγή του global site tag της Google στον κώδικα της ιστοσελίδας μας κάνει, εκτός των άλλων, κι αυτό. Ενημερώνει τη Google για νέο site, νέο περιεχόμενο, για νέα δεδομένα προς ευρετηρίαση.

    Η εισαγωγή αυτού του κώδικα επιτρέπει επιπλέον σε εμάς να παρακολουθούμε τα στατιστικά στοιχεία της ιστοσελίδας μας. Πόσοι την επισκέφθηκαν, σε ποιες σελίδες περιηγήθηκαν, πόσο χρόνο έμειναν σε καθεμία από αυτές, από ποια αποχώρησαν από την ιστοσελίδα μας κ.ά. Και τέλος, δίνει τη δυνατότητα της σύνδεσης της ιστοσελίδας με το Search Consol. Εκεί, πέρα από τις επιπλέον πληροφορίες για τη παρουσία του site μας, κάνουμε τη λεγόμενη χαρτογράφησή του. Στην ουσία καλούμε τα μηχανάκια της google να ανιχνεύουν τα στοιχεία του site μας (σελίδες, άρθρα, κατηγορίες, tag κτλ) ώστε να ενημερώνονται για κάθε νέο περιεχόμενο που δημιουργούμε, και να το ευρετηριοποιούν στην αναζήτηση των χρηστών. 

    Με αυτό το τρόπο, τα άρθρα μας θα είναι δυνατόν να εμφανίζονται στη 1η σελίδα των μηχανών αναζήτησης από τις πρώτες μέρες της δημοσιοποίησής τους, αντί έπειτα από μερικούς μήνες ή χρόνια.

    9. Θωράκιση – Ασφάλεια. Ενημέρωση για cookies, δημιουργία σελίδας πολιτικής απορρήτου.

    Με την επιλογή του κατάλληλου χώρου φιλοξενίας έχει γίνει το 1ο βήμα για τη θωράκιση της ιστοσελίδας σας. Επιλέγοντας προσεχτικά τα στοιχεία εισόδου στη διαχείριση έχετε κάνει και το 2ο, ενώ επιλέγοντας να κατασκευάσετε τη σελίδα σας με WP κάνατε ίσως το 3ο και σημαντικότερο βήμα για την ασφάλεια του Website σας.

    Από εκεί και πέρα, χρειάζεται η επαγρύπνησή σας. Η συνεχής ενημέρωση των προγραμμάτων που αποτελούν το site σας είναι μια ρουτίνα που δεν θα πρέπει να την αμελείτε. Η τακτική λήψη backup το ίδιο, ενώ επιπλέον θωράκιση θα δώσουν σε κάθε σημείο που επιθυμούμε τα κατάλληλα plugins. Για όλα αυτά, διαβάστε περισσότερα στο άρθρο για την ασφάλεια ιστοσελίδας WordPress.

    10. Βελτιστοποίηση ταχύτητας

    Είναι το μέρος της διαδικασίας που χρειάζεται τη προσοχή μας από την αρχή της κατασκευής του site μας. Η επιλογή του χώρου φιλοξενίας, η επιλογή του θέματος και η κατάλληλη επεξεργασία των φωτογραφιών θα καθορίσουν έως ένα βαθμό το χρόνο που απαιτείται για να ανοίγουν οι σελίδες του ιστότοπού μας.

    Πέρα από αυτά όμως. Έχοντας τελειώσει τη κατασκευή του site, είναι η ώρα των μετρήσεων. Tα εργαλεία PageSpeed insights και GTmetrix θα μας δώσουν τη πρώτη εικόνα για το πως κινείται το site μας. Τα απαραίτητα plugins και η κατάλληλη ρύθμισή τους θα δώσουν τις πρώτες βελτιστοποιήσεις κι από εκεί κι έπειτα αρχίζει η πραγματική δουλειά. Κάνουμε τις νέες μετρήσεις μας με τα παραπάνω εργαλεία. Βλέπουμε κάθε σημείο που είναι υπεύθυνο για την όποια καθυστέρηση, και ακολουθούμε τις υποδείξεις των εργαλειών αυτών κάνοντας τις κατάλληλες διορθώσεις στο site μας.

    Ώσπου να πάρουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Δείτε περισσότερα για τη ταχύτητα WP ιστοσελίδας.

    Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη κατασκευή ιστοσελίδων με WordPress;

    Αν σας ενδιαφέρει να:

    • κατασκευάσετε την επαγγελματική ιστοσελίδα ή το ηλεκτρονικό σας κατάστημα μόνος/η σας
    • μάθετε να διαχειρίζεστε πλήρως την υπάρχουσα ιστοσελίδα ή e-shop. Να πάρετε τον απόλυτο έλεγχο του site σας στα δικά σας χέρια. Ή να
    • αναπτύξετε τις δεξιότητές σας μαθαίνοντας να χτίζετε websites με το δημοφιλέστερο CMS της αγοράς

    τότε έχουμε αυτό που χρειάζεστε.

    Μαθήματα κατασκευής ιστοσελίδων κ΄ e-shop με WordPress

    Μάθετε από το Α έως το Ω να διαχειρίζεστε, βελτιώνετε ή δημιουργείτε από την αρχή επαγγελματικούς ιστοτόπους πλήρως προσαρμοσμένους στις δικές σας ανάγκες.

    Χωρίς γνώσεις προγραμματισμού.

    Με εξάσκηση σε online server.

    Αφήστε ένα Σχόλιο

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *