Το τι είναι μια ανακατεύθυνση 301 κ΄ 302 και ποια είναι η διαφορά τους είναι απλό. Αν θέλουμε να μετακινήσουμε ένα περιεχόμενο σε ένα νέο σύνδεσμο χρησιμοποιούμε ανακατεύθυνση 301. Αν τώρα θέλουμε η ανακατεύθυνση αυτή να είναι προσωρινή, χρησιμοποιούμε 302. Η Google τώρα τη κάθε μορφή ανακατεύθυνσης την αντιμετωπίζει διαφορετικά. Έτσι αν θέλουμε να μεταφέρουμε ένα περιεχόμενο, θα ήταν καλό να είμαστε σίγουροι για το τι από τα δύο θα χρησιμοποιήσουμε.
Κι επειδή θα ήταν καλό να τα δούμε με τη σειρά, ας δούμε τι θα συναντήσουμε σε αυτό το άρθρο:
- Γιατί πρέπει να κάνουμε ανακατεύθυνση;
- Πότε συνίσταται ανακατεύθυνση 301 και πότε ανακατεύθυνση 302;
- Πως κάνουμε ανακατεύθυνση 301 και πως 302; Και τέλος
- Πως αντιμετωπίζει η Google τον κάθε ένα τρόπο ανακατεύθυνσης;
Γιατί πρέπει να κάνουμε ανακατεύθυνση;
Ένα από τα συνηθισμένα λάθη που γίνονται από κάποιους δημιουργούς ιστοσελίδας είναι οι (απρόσεχτες) αλλαγές στα permalinks. Θυμίζουμε πως permalink είναι το τμήμα της διεύθυνσης που ακολουθεί αμέσως μετά το domain name του ιστοτόπου.
Τα permalinks είναι σημαντικά για το SEO μιας ιστοσελίδας και πρέπει να οριστούν σωστά εξ΄ αρχής. Παρ΄ όλα αυτά κάποιες φορές προκύπτει η ανάγκη να αλλάξουν. Για παράδειγμα, σε μια ιστοσελίδα μπορεί να χρειαστεί να:
- Αλλαχτεί το brand της επιχείρισης, άρα και το domain name της.
- Γίνει αναπροσαρμογή του SEO της ιστοσελίδας.
- Διαγραφεί κάποιο τμήμα του περιεχομένου, όπως παλαιότερα άρθρα ή τμήματα υπηρεσιών που πλέον δεν προσφέρονται.
- Συγχωνευτεί κάποιο μέρος του περιεχομένου σε μια σελίδα.
- Γίνει αλλαγή της διεύθυνσης από http σε https.
- Αλλαχτεί η κατάληξη του domain name (πχ από .eu σε .gr).
Σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις θα αλλάξει η διεύθυνση της σελίδας ή/και ολόκληρου του ιστοτόπου. Πρέπει να γίνει ανακατεύθυνση από τις παλαιές διευθύνσεις προς τις νέες.
Αν γίνει αλλαγή του permalink χωρίς να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα και ανακατεύθυνση, τότε θα συμβούν τα εξής δύο προβλήματα.
Α. Διαμερισμός στα social media.
Τμήματα του ιστοτόπου σας έχουν ήδη διαμεριστεί στα social media. Οι χρήστες θα πατούν στις παλαιότερες αναρτήσεις σας και θα εμφανίζεται σφάλμα 404 με ταυτόχρονο μήνυμα “η σελίδα που αναζητείτε δεν υπάρχει”.
Β. Μηχανές αναζήτησης.
Κάποια τμήματα του ιστοτόπου σας έχουν πιθανόν αρχίσει να εμφανίζονται στις μηχανές αναζήτησης. Κατά το κλικ στα αποτελέσματα αυτά θα εμφανίζεται και πάλι η ίδιας μορφής σφάλματος. Σε περιπτώσεις δε αλλαγής του domain name ή της κατάληξης ο ιστότοπος δεν θα εμφανίζεται καν, ενώ ο χρήστης θα βλέπει το μήνυμα “δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτό τον ιστότοπο”.
Αυτό που προσφέρει η ανακατεύθυνση 301 (ή 302) είναι το εξής. Κατά το κλικ του χρήστη στο παλιό σύνδεσμο, να εμφανίζεται στο χρήστη η σελίδα που επιθυμούμε να αντικαταστήσει τη παλαιά.
Πότε συνίσταται ανακατεύθυνση 301 και πότε ανακατεύθυνση 302;
Ανακατεύθυνση 301
Όπως είπαμε και στην εισαγωγή, σε κάθε περίπτωση που θέλουμε η αλλαγή να είναι μόνιμη χρησιμοποιούμε ανακατεύθυνση 301. Όλες οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στη παραπάνω ενότητα για το πότε μπορεί να χρειαστεί αλλαγή στα permalinks αφορούν περιπτώσεις τέτοιας ανακατεύθυνσης.
Ανακατεύθυνση 302
Χρειάζεται σε δύο περιπτώσεις. Η μια αφορά ανάγκη προσωρινής αλλαγής σε permalink. Για παράδειγμα μπορεί να χρειαστεί:
- Έλεγχος στη λειτουργικότητα μιας σελίδας. Τα στατιστικά από τα Google Analytics δεν είναι ενθαρρυντικά για κάποια υποσελίδα του site σας. Δημιουργείτε μια νέα υποσελίδα με νέο permalink και διαφορετική δομή περιεχομένου ή designe. Μεταφέρετε προσωρινά το παλαιό permalink στο νέο ώστε να ελέγξετε τα αποτελέσματα. Αν αυτά είναι ενθαρρυντικά, αλλάζετε οριστικά το περιεχόμενο της υποσελίδας και διατηρείτε το παλιό permalink.
- Έλεγχος στο SEO. Θα είχε καλύτερα αποτελέσματα η εμφάνιση ενός συγκεκριμένου περιεχομένου αν γινόταν εστίαση σε μια άλλη φράση – κλειδί; Δημιουργούμε μια νέα σελίδα προσαρμόζοντας ένα νέο permalink και ανακατευθύνουμε τις αναζητήσεις σε αυτό. Διατηρούμε προσωρινά τη νέα σελίδα μέχρι να σιγουρευτούμε για το αποτέλεσμα του ελέγχου. Και στο τέλος επιστρέφουμε στο παλαιό permalink έχοντας δημιουργήσει το οριστικό περιεχόμενο.
Η δεύτερη πιθανή περίπτωση που μπορεί να χρειαστούμε προσωρινή ανακατεύθυνση 302 είναι η ανάγκη να στέλνουμε τον επισκέπτη σε κάποιο διαφορετικό περιεχόμενο. Για παράδειγμα:
- Προσφορά προϊόντος. Έχουμε δημιουργήσει σελίδα προσφοράς για κάποιο προϊόν. Για όσο διάστημα διαρκεί η προσφορά, επιθυμούμε ο χρήστης να πηγαίνει με ένα κλικ απ΄ ευθείας στη σελίδα της προσφοράς και όχι στη σελίδα του ίδιου του προϊόντος.
- Αλλαγή υπηρεσιών. Σε κάποιες προσωρινές συνθήκες μπορεί να μεταβληθούν οι υπηρεσίες μας ή ο τρόπος παροχής τους. Ολόκληρη η αντίστοιχη σελίδα, ίσως ακόμη και η αρχική, πρέπει να αλλάξουν. Εκτιμούμε ότι η αλλαγή είναι προσωρινή, δημιουργούμε λοιπόν μια νέα αντίστοιχη σελίδα. Προσωρινά, οι χρήστες ανακατευθύνονται εκεί.
Σε κάθε περίπτωση που η αλλαγή είναι προσωρινή, ο χρυσός κανόνας είναι να χρησιμοποιείται μόνο η 302 ανακατεύθυνση.
Πως κάνουμε ανακατεύθυνση 301 και πως ανακατεύθυνση 302
Υπάρχουν δύο τρόποι για να πραγματοποιηθεί καθεμία από τις παραπάνω ανακατευθύνσεις. Ο πρώτος είναι με τη προσθήκη ενός απλού κώδικα στο αρχείο .htaccess. Και ο δεύτερος με τη χρήση κάποιου πρόσθετου.
Η προσωπική μου συμβουλή θα ήταν η εξής. Αν πρόκειται να ανακατευθύνετε μια ή γενικά μικρό αριθμό σελίδων μη φοβηθείτε να απαλλαγείτε από τη χρήση πρόσθετου: Η όλη δουλειά μπορεί να γίνει με μια ή δύο γραμμές κώδικα, και μπορεί να τη κάνει ο καθένας.
Αν από την άλλη πρόκειται να αλλαχθούν πολλά από τα permalinks του ιστοτόπου (αλλά όχι ένα σύνολο από αυτά); ε, τότε τα αγαπάμε πολύ τα πρόσθετα προγράμματα και θα τα προτιμήσουμε.
Πως κάνουμε ανακατεύθυνση 301
Α. Αρχείο .htaccess
Αν θέλετε να δημιουργήσετε μια ανακατεύθυνση 301 από τη μια διεύθυνση προς μια άλλη:
- Πηγαίνετε στο ριζικό κατάλογο των αρχείων του site σας.
- Βρείτε το αρχείο .htaccess.
- Αν τέτοιο αρχείο δεν υπάρχει, δημιουργήστε ένα με αυτό το όνομα και κάντε το upload στο ριζικό κατάλογο.
- Ανοίξτε το αρχείο και προσθέστε στο τέλος του τον παρακάτω κώδικα:
Redirect 301 /old-page.gr /new-page.gr
(ή χρησιμοποιήστε την αντίστοιχη κατάληξη που έχει το site σας).
Αν θέλετε να ανακατευθύνετε ολόκληρο τον ιστότοπό σας. Προσαρμόστε κι επικολλήστε στο .htaccess του παλιού site τον παρακάτω κώδικα:
RewriteEngine on RewriteCond %{HTTP_HOST} ^oldsite.gr [NC,OR] RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.oldsite.gr [NC] RewriteRule ^(.*)$ https://newsite.gr/$1 [L,R=301,NC]
Αν δε η ανακατεύθυνση αφορά αλλαγή από http σε https, επικολλούμε στο .haccess τον κώδικα
RewriteEngine On RewriteCond %{HTTPS} off RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]
Ειδικές περιπτώσεις
Και τι γίνεται αν θέλουμε να κάνουμε redirection 301 σε ένα μεγάλο σύνολο περιεχομένου;
Σενάριο 1: μετονομασία φακέλου. Το όνομα της υποκατηγορίας new για τα νέα μας προϊόντα μας φαίνεται πως επηρεάζει αρνητικά το SEO μας, προτιμάμε να της δώσουμε το όνομα new-products. Για να ανακατευθύνεται το σύνολο των προϊόντων αυτής της κατηγορίας στη νέα κατηγορία που δημιουργήσαμε, γράφουμε
Redirect 301 /new/ https://domainname.gr/new-products/
Προσοχή. Κρατάμε και στις δύο διευθύνσεις το “/” στο τέλος του slug. Αν πχ κάνουμε την ανακατεύθυνση στο https://domainname.gr/new-products, τότε το κλικ σε κάθε προϊόν μας θα ανοίγει τη σελίδα της κατηγορίας new-products και όχι το ίδιο το προϊόν!
Σενάριο 2: κατάργηση φακέλου. Για κάποιο λόγο αποφασίζουμε οι υπηρεσίες μας να φύγουν από το φάκελο /services και να παρουσιάζονται ως αυτόνομες σελίδες, δηλ. το permalink της υπηρεσίας service-1 από
https://domainname.gr/services/sevice-1
να μετατραπεί σε
https://domainname.gr/sevice-1
Γράφουμε:
Redirect 301 /services/ https://domainname.gr/
Β. Χρήση πρόσθετου
Η premium έκδοση του yoast seo ή η δωρεάν έκδοση του RankMath θα κάνουν τη δουλειά μας. Προσωπικά χρησιμοποιώ το πρόσθετο Redirection. Στα Εργαλεία του πίνακα ελέγχου του WP website μας θα βρούμε το setup του προγράμματος. Μετά την Έναρξη Εγκατάστασης και τη ολοκλήρωσή της, μας δίνει το παρακάτω περιβάλλον:

Κι έχουμε δύο επιλογές:
- Ανακατεύθυνση περιορισμένου αριθμού σελίδων. Στη φόρμα “URL προέλευσης” τοποθετούμε το παλιό link. Στη “URL προορισμού” το νέο, και φροντίζουμε να είναι επιλεγμένη η “301-μετακινήθηκε μόνιμα”. Συνεχίζουμε με αυτό το τρόπο για κάθε σελίδα που θέλουμε να ανακατευθύνουμε προς μια νέα.
- Ανακατεύθυνση ενός συνόλου περιεχομένου. Τα permalink των άρθρων μας έχουν ίσως την επιλογή domainname.gr/2020/10/23/post-name και θα θέλαμε να αποκτήσουν την σωστότερη (από πολλές απόψεις) domainname.gr/post-name. Στη περίπτωση αυτή τσεκάρουμε πάνω δεξιά την επιλογή Regex:
Στη φόρμα URL προέλευσης τοποθετούμε το κώδικα ^/\d{4}/\d{2}/\d{2}/(.*) ενώ στην URL προορισμού τον /$1/ .
Για άλλες επιλογές παρόμοιας ανακατεύθυνσης δείτε στις οδηγίες του πρόσθετου. - Ανακατεύθυνση μετά από αλλαγή του domain name. Εδώ πρέπει να κρατήσουμε μια ενεργή εγκατάσταση του παλιού site. Εγκαθιστούμε σε αυτήν το παραπάνω πρόσθετο. Και στις δύο παραπάνω φόρμες βάζουμε αντίστοιχα τους κώδικες /(.*) και https://newsite.gr/$1/
Πως κάνουμε ανακατεύθυνση 302
Η διαδικασία είναι παρόμοια και με παραπάνω, είτε η ανακατεύθυνση 302 γίνεται μέσω του αρχείου .htaccess είτε με τη χρήση του πρόσθετου.
Στη πρώτη περίπτωση: αλλάζουμε τον κώδικα R=301 σε R=302. Με τη δε χρήση πρόσθετου προσέχουμε να έχουμε επιλεγμένη την 302-found. Η γενική συμβουλή πάντως είναι να αποφεύγουμε την 302 για να ανακατευθύνουμε ένα site προς ένα άλλο!
Πως αντιμετωπίζει η Google τον κάθε ένα τρόπο ανακατεύθυνσης.
Α. Στη θεωρία.
Όταν μια ανακατεύθυνση έχει δηλωθεί ως 301, η Google την αντιμετωπίζει ως μόνιμη αλλαγή. Έτσι σταματά να ευρετηριάζεται το παλιό link και περνάει στις λίστες της το νέο.
Αν το redirect έχει δηλωθεί ως 302, το url που ευρετηριάζεται από τη Google είναι το αρχικό. Το νέο link δεν περνάει στις λίστες της Google, δεν εμφανίζεται στις μηχανές αναζήτησης.
Β. Στη πράξη.
Παρ΄ όλα αυτά. Υπάρχουν περιπτώσεις που σε μια 301 ανακατεύθυνση έχει διατηρηθεί το παλιό url και η Google εξακολουθεί να το εμφανίζει στις αναζητήσεις. Για μεγαλύτερη σιγουριά ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το παλιό url θα σταματήσει να ευρετηριάζεται από τη Google, χρησιμοποιούμε την αναφορά κάλυψης στο Google Search Console.
Και όσον αφορά τις 302 ανακατευθύνσεις; ο John Mueller από τη Google αναφέρει:
Όταν αναγνωρίζουμε μια ανακατεύθυνση και βλέπουμε ότι είναι 302, υποθέτουμε ότι είναι μια προσωρινή ανακατεύθυνση και πως ζητείται το ευρετήριο του αρχικού url. Ωστόσο, όταν αναγνωρίζουμε ότι στη πραγματικότητα μοιάζει περισσότερο με μια μόνιμη ανακατεύθυνση και πως το 302 είναι κάτι που ρυθμίσατε κατά λάθος, τότε το αντιμετωπίζουμε ως 301. Έτσι, αντί να ευρετηριάσουμε το αρχικό url, ευρετηριάζουμε τον στόχο ανακατεύθυνσης.
Κανείς δεν έχει ιδέα πότε αποφασίζει η Google ότι ένα redirect 302 στη πραγματικότητα είναι 301, και το αντιμετωπίζει ως έχει. Και από την άλλη, δεν είμαστε ποτέ σίγουροι ότι η Google θα καταλάβει ότι έχουμε κάνει λάθος και θα ευρετηριάσει το “σωστό” url.
Τι πρέπει να θυμόμαστε εμείς ώστε να μην αφεθούμε στη τεχνική νοημοσύνη της Google; Κάτι πολύ απλό. Να είμαστε σίγουροι για το αν η ανακατεύθυνση που θέλουμε είναι προσωρινή ή μόνιμη. Και να χρησιμοποιήσουμε τη 301 για τις μόνιμες, τη 302 για τις προσωρινές.