Κατασκευή Ιστοσελίδας

Αρχιτεκτονική για τη Κατασκευή μιας Ιστοσελίδας

Η αισθητική μιας ιστοσελίδας είναι ένα μόνο από τα ζητούμενα στη κατασκευή της. Για τη κατασκευή μιας ιστοσελίδας, εξίσου σημαντικό ρόλο με ένα καλαίσθητο design είναι το να βρίσκεται σε αυτή η κάθε πληροφορία στη σωστή θέση. Το μενού πρέπει να είναι προσεγμένο, ο σχεδιασμός να έχει γίνει εξαρχής σωστά, ώστε ο χρήστης  να βρίσκει εύκολα αυτό που αναζητά αλλά και να λαμβάνει και τις πληροφορίες που θέλουμε να του μεταδώσουμε. Και τελικά να μπορέσει να οδηγηθεί εύκολα σε αυτό που ψάχνει και να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος:

να αγοράσει το προϊόν μας ή την υπηρεσία που προσφέρουμε.

Μια ιστοσελίδα γεννιέται μαζί με την επιχείριση κι εξελίσσεται παράλληλα με αυτήν. Στη FIDEM παρακολουθούμε συνεχώς την επισκεψιμότητα του κάθε site που δημιουργούμε, βλέπουμε τις προτιμήσεις των χρηστών και τον τρόπο που ανταποκρίνονται στη κάθε υποσελίδα του και βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαδικασία ελέγχου και βελτίωσης της ιστοσελίδας. Σε τελευταία ανάλυση, η δημιουργία ενός website είναι μόνο η αρχή.

Αρχιτεκτονική Πληροφορίας

Παράλληλα με το σχεδιασμό και τη κατασκευή της Ιστοσελίδας γίνεται και ο σχεδιασμός της τοποθέτησης των κειμένων. Το πως πρέπει να είναι γραμμένα τα κείμενα που θα υπάρχουν στη σελίδα μας θα το μελετήσουμε αλλού, αλλά εδώ θα αναφέρουμε το πόσο σημαντικό είναι το “που”:

Μπορεί να έχουμε θέσει διάφορους στόχους σε κάθε ένα τμήμα  της ιστοσελίδας μας. Για παράδειγμα ένα μέρος της θα είναι σχεδιασμένο να προτρέψει τον επισκέπτη σε μια αγορά, ένα άλλο μια κράτηση και γενικότερα μια μετατροπή (συμπλήρωση κάποιας φόρμας επικοινωνίας, προτροπή σε αξιολόγηση της επιχείρησής μας, προτροπή σε συμμετοχή σε κάποιο φόρουμ κτλ).

Ανάλογα με τους στόχους που έχουμε θέσει σε κάθε μέρος της, φροντίζουμε το κάθε κείμενο να βρίσκεται στη σωστή του θέση ώστε να επιτελέσει το στόχο του: δεν θα προτρέψουμε για παράδειγμα ποτέ σε μια αγορά ενός προϊόντος, όταν το κείμενο που παρουσιάζει τα πλεονεκτήματα του προϊόντος βρίσκεται σε θέση που ο επισκέπτης δεν το έχει ακόμη δει.

Ένας έμπειρος ή άπειρος στη σχεδίαση της αρχιτεκτονικής κειμένου, θα φέρει τη διαφορά ανάμεσα στη πώληση του προϊόντος και τη πρόωρη αποχώρηση του επισκέπτη από τη σελίδα μας.

Σελίδα Συμβατή με τα Κινητά

Περισσότερο από το 50% των αναζητήσεων των χρηστών στις μηχανές αναζήτησης γίνεται από κινητές συσκευές (tablet ή κινητά τηλέφωνα).

Μια ιστοσελίδα που δεν εμφανίζεται σωστά σε ένα κινητό δεν έχει το ζητούμενο αποτέλεσμα. Είναι απαραίτητο λοιπόν το site κάθε επιχείρησης να μπορεί να είναι συμβατό με τις κινητές συσκευές. Όλες οι σελίδες που κατασκευάζουμε στη FIDEM έχουν τη δυνατότητα αυτόματης προσαρμογής σε κινητά και σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε η ζητούμενη αρχιτεκτονική να διαμορφώνεται ανάλογα σελίδα προς σελίδα και να παρουσιάζεται όπως πρέπει στις κινητές συσκευές.

Ταχύτητα Φόρτωσης

Ο χρήστης που αναζητά  κάποια υπηρεσία ή ένα προϊόν, θα έχει στη πρώτη σελίδα των μηχανών αναζήτησης περισσότερες από μια επιχειρήσεις που του προσφέρουν αυτό που επιθυμεί. Η δική μας ιστοσελίδα μπορεί να βρίσκεται ψηλά στη λίστα των μηχανών αναζήτησης και να είναι η πιο ελκυστική για τις ανάγκες του, αλλά ας έχουμε υπ΄ όψιν μας ότι

έχουμε κατά μέσο όρο τρία δευτερόλεπτα στη διάθεσή μας να του παρουσιάσουμε το site μας:

αν στο χρόνο αυτό η σελίδα δεν έχει φορτωθεί στη συσκευή του, ο χρήστης θα αναζητήσει κάποια άλλη σελίδα.

Για έναν επαγγελματία κατασκευαστή ιστοσελίδας είναι προφανές ότι θα έχει φροντίσει ώστε ο χρόνος φόρτωσης να είναι ελάχιστος:

  • θα έχει κάνει τις κατάλληλες παραμετροποιήσεις ώστε να φορτώνονται ταχύτατα οι βασικές πληροφορίες,
  • θα έχει δώσει στις φωτογραφίες την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ μεγέθους και ανάλυσης ώστε να μη “βαραίνουν” το site, ενώ
  • ο provaider που θα έχει επιλεγεί για τη φιλοξενία της σελίδας θα έχει εγγυημένα άρτιους από τεχνικής άποψης server που να μηδενίζουν τις πιθανότητες καθυστέρησης και δυσλειτουργίας.

Διαχείριση Ιστοσελίδας

Η ιστοσελίδα είναι κομμάτι της επιχείρησης, και ο υπεύθυνος της επιχείρησης πρέπει να μπορεί να τη διαχειρίζεται όπως ακριβώς διαχειρίζεται κάθε τμήμα της επιχείρησής του. Δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να έχουμε μια ιστοσελίδα της οποίας η χρήση να εξαρτάται από άλλους ή που θα φτιαχτεί και δεν θα μπορεί να ακολουθήσει την εξέλιξη της επιχείρησής μας: η σελίδα πρέπει να είναι δυναμική, να βελτιώνεται και να διαμορφώνεται ανάλογα με της ανάγκες μας και η δυνατότητα να επεμβαίνουμε σε αυτή είναι απαραίτητη.

Κάθε ιστοσελίδα που παραδίνεται από τη FIDEM συνοδεύεται από μια ολιγόωρη εκπαίδευση του ιδιοκτήτη της πάνω στο χειρισμό της.  Εξ΄ άλλου τόσο ο αρχικός σχεδιασμός, όσο και η σωστή βελτίωση κι εξέλιξη μιας ιστοσελίδας δεν μπορεί παρά να γίνεται πάντα σε συνεργασία με τον υπεύθυνο της επιχείρησης. Θα μπορείτε να διαχειρίζεστε τη σελίδα σας μόνος/η σας και θα είμαστε στη διάθεσή σας σε οποιαδήποτε συμβουλή που αφορά τη δομή του νέου περιεχομένου που επιθυμείτε.