Κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν

Κατασκευή Ιστοσελίδας Δωρεάν

Η αγορά ενός domain name με κατάληξη .gr κοστίζει περίπου 10 ευρώ ανά έτος. Η φιλοξενία της ιστοσελίδας σε έναν αξιόπιστο server που δεν θα τον χακάρουν αμέσως και δεν θα κρεμάει μερικές φορές την ημέρα ξεκινά από τα 40 ευρώ ανά έτος, στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα η τιμή διπλασιάζεται, όμως σου μεταφέρουν δωρεάν το site κι επιπλέον ένας ευγενικός κύριος ή κυρία θα απαντήσουν στο τηλέφωνο σε οποιοδήποτε θέμα θα προκύψει. Αν δεν ενδιαφέρεται κάποιος για κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν και γνωρίζει τις βασικές αρχές δημιουργίας site με κάποιο από τα γνωστά CMS (WordPress, Joomla κτλ), αυτά θα είναι τα αρχικά του κόστη. Εμάς σε αυτό το άρθρο όμως, δεν μας ενδιαφέρει οτιδήποτε έχει να κάνει με κόστος.

Μας ενδιαφέρει αν και πως μπορεί να γίνει η κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν. Εντελώς δωρεάν, με μηδενικό κόστος.

Σε αυτή τη σειρά άρθρων λοιπόν:

Θα δούμε πότε και γιατί δεν είναι άτοπο να καταφύγει κάποιος στη δωρεάν λύση για τη κατασκευή του site του.

Θα κάνουμε μια βόλτα σε κάποιες από τις πλατφόρμες που προσφέρουν τη δωρεάν λύση, χωρίς να απαιτείται καμία γνώση προγραμματισμού από τον υποψήφιο ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας.

Και τέλος, θα δούμε όλες τις παγίδες που υπάρχουν σε αυτές τις πλατφόρμες. Κατά πόσο μπορούν να μας καλύψουν αυτές οι ιστοσελίδες. Πως θα μπορούσαμε να δελεαστούμε ώστε να ξεκινήσουμε να κάνουμε κάποια έξοδα σε αυτές, για να ενισχύσουμε την επαγγελματική της εικόνα. Και γιατί, τελικά, τα έξοδα αυτά, είναι κατά πολύ υψηλότερα από την ανάθεση της δημιουργίας της σε επαγγελματία.

Αλλά ας ξεκινήσουμε από την αρχή.

Γιατί κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν;

Η προφανής απάντηση είναι “για λόγους οικονομικούς”. Αλλά θα πάμε ένα βήμα παραπέρα. Όπως έχουμε ξαναπεί, το τι είδους ιστοσελίδα θα χρειαστεί ένας επαγγελματίας θα το καθορίσουν διάφοροι παράγοντες. Οι ανάγκες του είναι ένας από αυτούς. Ο λόγος για τον οποίο τη χρειάζεται είναι ένας άλλος, και ίσως ο σημαντικότερος. Ενδιαφερόμαστε για τη δωρεάν ιστοσελίδα, θα αναφέρουμε λοιπόν τις περιπτώσεις όπου συνίσταται η κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν. Ας δούμε μερικές από αυτές.

Χρήση για μη επαγγελματικούς λόγους

Δεν μας ενδιαφέρει η περίπτωση κέρδους από την ιστοσελίδα. Θέλουμε πχ να φτιάξουμε ένα μπλοκ, να δημοσιεύουμε και να ανταλλάσσουμε σκέψεις με φίλους και γνωστούς. Ή, θέλουμε να έχουμε σε δημόσια χρήση κάποιο υλικό, όπως έγγραφα, εικόνες κτλ. Ίσως ακόμη θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ερωτηματολόγιο για κάποια έρευνα, για το πανεπιστήμιο ή για το χώρο εργασίας. Ή τέλος, θέλουμε το βιογραφικό ή το portfolio μας να το παρουσιάσουμε σε μια τέτοια μορφή.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ξεκάθαρα ναι. Είναι μάλλον σπατάλη η διάθεση οποιουδήποτε ποσού για τη δημιουργία site. Κάτι από αυτά που θα παρουσιαστεί παρακάτω θα καλύψει άνετα μια τέτοια ανάγκη.

Σελίδα παρουσίασης για περιορισμένο κοινό

Έχουμε επιχείρηση, αλλά δεν θέλουμε επαγγελματική ιστοσελίδα. Ή ίσως και να διαθέτουμε, αλλά θέλουμε κάποιο άλλο χώρο για συγκεκριμένες παρουσιάσεις προς τους πελάτες μας και μόνο. Και ο κατασκευαστής του επαγγελματικού μας site μας ζητάει πολλά για να ενσωματώσει αυτή τη 2η, “κλειστή” σελίδα στο site μας.

Εμείς λοιπόν τον αγνοούμε και φτιάχνουμε κάτι μόνοι μας. Δεν θέλουμε να βγάλουμε χρήματα από αυτό. Δεν θέλουμε παρά να το δείχνουμε σε συγκεκριμένους πελάτες, και όχι να βρίσκεται κάπου που να απαιτείται να το ανακαλύπτουν μόνοι τους. Και πάλι, καταφεύγουμε σε κάποια από τις δωρεάν παρακάτω λύσεις.

Αρχή επιχειρηματικής δραστηριότητας

Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας επιχειρηματικής προσπάθειας. Δεν ξέρουμε που θα μας βγάλει, δεν έχουμε ιδέα αν θα πετύχει. Θέλουμε να δώσουμε το ελάχιστο δυνατό χρηματικό ποσό γι΄ αυτή, ή να μη δώσουμε τίποτε αν είναι δυνατόν. Χρειαζόμαστε διαδικτυακή παρουσία, η δυνατότητα για κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν θα μας εξυπηρετούσε.

Και σε αυτή τη περίπτωση θα πούμε ναι, κοιτάξτε τις παρακάτω λύσεις. Θα βάλουμε όμως για πρώτη φορά ένα ερωτηματικό: κι αν η επιχείρηση τελικά πετύχει; Όπως θα δούμε παρακάτω στις Παγίδες, είναι εύκολο να παρασυρθούμε και, ανάλογα με το βαθμό επιτυχίας της προσπάθειάς μας, να δίνουμε σταδιακά κάποια μικρά ποσά ώστε η σελίδα να πάρει επαγγελματική μορφή.

Και θα δούμε επίσης ότι, όχι μόνο τα έξοδά μας θα είναι κατά πολύ περισσότερα από αυτά της εξ΄ αρχής επαγγελματικής ιστοσελίδας. Αλλά και ότι δεν θα καταφέρουμε να πλησιάσουμε καν τον ανταγωνισμό.

Αλλά ας δούμε μια ακόμη περίπτωση.

Αφού γίνεται δωρεάν γιατί να πληρώσω; 

Έχουμε επιχείρηση. Έχει γίνει πια εμφανής η ανάγκη για τη διαδικτυακή μας παρουσία. Οι πελάτες μας ψάχνουν και δεν μας βρίσκουν, ο ανταγωνιστής που μπήκε τώρα στη δουλειά χωρίς καν να τη ξέρει πουλάει σαν τρελός. Θέλουμε ιστοσελίδα, πρέπει να φτιάξουμε ιστοσελίδα.

Αλλά σιγά να μη τους πληρώσω. Δεν ξέρουν τι ζητάνε οι εταιρίες, αφού γίνεται δωρεάν γιατί να μη τη φτιάξω δωρεάν; Ο άνθρωπος που κάθεται στο γραφείο ξέρει πέντε πράγματα, θα φτιάξει τη σελίδα και δεν θα πληρώσω τίποτε, εκτός ίσως από τα βασικά.

Ναι. Γιατί όχι. Ας πούμε γιατί όχι λοιπόν. Επειδή ο ανταγωνιστής θα συνεχίσει να πουλάει σαν τρελός.

Μη γελιόμαστε. Συμβαίνουν δύο πράγματα. Πρώτα απ΄ όλα ας θυμηθούμε ότι η κατασκευή ιστοσελίδας έχει φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Αυτό δεν είναι κάτι που αφορά (μόνο) την αισθητική της, αλλά κυρίως το τεχνικό της κομμάτι. Τη ταχύτητα, την ασφάλειά της και μαζί με αυτά, την ικανότητά της να εμφανίζεται στις μηχανές αναζήτησης. Κι έπειτα, πως η διαδικτυακή παρουσία είναι πια καθολική σε όλους σχεδόν τους επαγγελματικούς κλάδους.

Στη 1η σελίδα της google υπάρχει χώρος για 12-15 καταχωρήσεις, από τις οποίες οι 4-6 αφορούν τις πληρωμένες διαφημίσεις. Για τις υπόλοιπες θέσεις ανταγωνίζονται εκατοντάδες επιχειρηματίες. Οι θέσεις θα καταληφθούν είτε από τις παλαιότερες ιστοσελίδες, είτε από αυτές που έχουν φτιαχτεί από τους καλύτερους των καλύτερων κατασκευαστών. Ήδη πολλοί επαγγελματίες θα μείνουν εκ των πραγμάτων απ΄ έξω, χώρος για ερασιτεχνικές σελίδες δεν υπάρχει. Μια σελίδα που δεν θα κατασκευαστεί από επαγγελματία θα μείνει στην αφάνεια. Η επιχείριση που καλείται να αντιπροσωπεύσει, πρακτικά θα συνεχίσει να είναι ανύπαρκτη στο διαδίκτυο.

Αλλά θα γυρίσουμε στο θέμα του άρθρου. Αν έχουμε αξιολογήσει σωστά τις ανάγκες μας και κρίνουμε ότι μας αρκεί μια κατασκευή ιστοσελίδας δωρεάν, ας δούμε πως μπορούμε να τη κατασκευάσουμε.

Οι δημοφιλέστερες πλατφόρμες κατασκευής δωρεάν ιστοσελίδων

Ρίχνουμε μια ματιά σε κάποιες από αυτές. Βλέπουμε τι μπορούμε να φτιάξουμε με αυτές, και κάνουμε μια (σχετικά πρόχειρη) αξιολόγηση των υπέρ και των κατά. Και μη ξεχνάμε, στο τέλος θα δούμε και που βρίσκεται η παγίδα, άρα και πως τελικά οι πλατφόρμες αυτές βγάζουν (καθόλου λίγα) χρήματα.

1. Google sites – Blloger

Για τη δυνατότητα που προσφέρει η google για τη δημιουργία site δωρεάν, η ίδια η google αναφέρει: “αν θέλετε να δημιουργήσετε έναν εσωτερικό ιστότοπο για τους υπαλλήλους σας, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τους ιστότοπους google”.

Δεν θα φτιάξουμε επαγγελματική σελίδα εδώ. Μπορούμε να φτιάξουμε όμως εύκολα, γρήγορα και – φυσικά – δωρεάν κάτι που μπορεί να μας είναι χρήσιμο. Μπαίνουμε στη διεύθυνση https://sites.google.com/site και εξερευνούμε τις δυνατότητες.

Μέχρι τη προηγούμενη δεκαετία η google έδινε βάση στη δυνατότητα δημιουργίας ιστοσελίδας, σήμερα δεν δείχνει ενδιαφέρον γι΄ αυτό. Μπαίνοντας στη παραπάνω διεύθυνση και πατώντας “δημιουργία” θα δούμε δύο επιλογές. Τους “κλασσικούς” και τους “νέους ιστότοπους”. Πατώντας στους κλασσικούς, θα δούμε ότι η χρονομηχανή μας δουλεύει και πως μας ταξίδεψε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας: η google δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε κάποια προεπιλεγμένα template και να χτίσουμε το site μας με βάση αυτά. Δεν άξιζε να δημιουργήσουμε κάτι με εκείνες τις δομές, μπορείτε όμως να δείτε τι θα μπορούσατε να φτιάξετε πριν 15 χρόνια εδώ (template ιστοσελίδας εκπαιδευτικού χαρακτήρα) ή εδώ (πρόταση για εταιρική ιστοσελίδα).

Τις νέες δυνατότητες θα τις δούμε στους “νέους ιστότοπους google”. Εκεί δεν υπάρχουν προεπιλεγμένα templates, μια εύχρηστη όμως γραμμή εργαλειών (ένας υποτυπώδης builder) μας βοηθάει να δημιουργήσουμε μέσα σε λίγα λεπτά μια πολυσέλιδη παρουσίαση. Για τις ανάγκες του άρθρου, εμείς φτιάξαμε το παρακάτω:
δωρεάν site από τα sitegoogle

Μια δωρεάν ιστοσελίδα από τα sites.google. Κάντε κλικ στην εικόνα.

Πρακτικά, οτιδήποτε δημιουργήσουμε με αυτή τη πλατφόρμα θα προοριστεί για εσωτερική χρήση, και σε καμία περίπτωση για κάτι που θα απευθυνθεί σε ευρύ κοινό. Καλύτερη τύχη όμως μέσω της google θα έχουμε αν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ένα απλό blog ιστολόγιο.

Η διεύθυνση βρίσκεται εδώ. Στη “Δημιουργία Νέου Ιστολογίου” γράφουμε το τίτλο του blog μας και τη διεύθυνσή του. Επιλέγουμε κάποιο από τα έτοιμα templates, και το blog είναι έτοιμο για τη πρώτη του ανάρτηση!

Στο 2ο μέρος του άρθρου:

Θα συνεχίσουμε τη περιήγησή μας στις δημοφιλέστερες πλατφόρμες κατασκευής ιστοσελίδας δωρεάν. Η αισθητική εμφάνιση θα αρχίσει να κάνει άλματα, και παράλληλα θα βλέπουμε το βασικό κόστος για να πάρει η διαδικτυακή παρουσία μας επαγγελματική εμφάνιση.

Στο επόμενο άρθρο είναι σειρά του wordpress.com, της weebly και του site123. Η παρουσίαση των πλατφόρμων θα τελειώσει σε 3ο άρθρο, όπου μη ξεχνάμε, θα δούμε και τις παγίδες που υπάρχουν σε αυτές!

Γιατί το δωρεάν, δύσκολα είναι εντελώς δωρεάν.

    Για να παίρνετε ειδοποιήσεις για τα νέα άρθρα μας στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας



    Αφήστε ένα Σχόλιο

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *