Εξετάζουμε τρόπους για να εμφανίζεται η ιστοσελίδα μας στις αναζητήσεις των χρηστών. Εξετάζουμε βασικό σχεδιασμό για τη στρατηγική SEO που θα ακολουθήσουμε. Και το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι πως η καθεμία από τις δύο προηγούμενες προτάσεις έχει διαφορετικό περιεχόμενο. Η ευρετηρίαση ενός ιστοτόπου από τη Google είναι ένα μόνο τμήμα της ευρύτερης στρατηγικής SEO, από την άλλη μεριά SEO δεν είναι μόνο αυτό.
Η Google όπως έχουμε ξαναπεί διαβάζει όλους τους ιστότοπους. Κάποια στιγμή ευρετηριάζει το περιεχόμενο τους και κάποια (μακρινή) μελλοντική στιγμή το εμφανίζει στα αποτελέσματα των αναζητήσεων. Εμείς από τη πλευρά μας θέλουμε να συντομεύσουμε το χρόνο αυτό. Και δυνητικά, θέλουμε να βρεθούμε στο 5,7% των ιστοσελίδων που εμφανίζονται στις αναζητήσεις πριν κλείσει ο πρώτος χρόνος λειτουργίας τους.
Αν δεν γνωρίζετε τι είναι αυτό το 5,7%, δείτε πόσο χρόνο χρειάζεται μια ιστοσελίδα για να εμφανιστεί στη πρώτη σελίδα της Google.
Οπότε:
Τι θα δούμε σε αυτό το άρθρο
- Στρατηγική SEO: βασικός σχεδιασμός. Ποτέ μια στρατηγική SEO δεν είναι “σωστή” για όλες τις επιχειρήσεις. Επίσης δεν υπάρχει μοναδικός δρόμος που θα μπορούσε να ακολουθηθεί. Αυτό που θα δούμε εδώ είναι κάποιες βασικές κατευθυντήριες γραμμές, σύμφωνα με τις οποίες ο ιδιοκτήτης ιστοσελίδας θα μπορούσε να ξεκινήσει το σχεδιασμό που ταιριάζει στη δική του επιχείρηση.
- Tips για γρήγορη ευρετηρίαση του ιστοτόπου από τη Google. Πως, με βάση το σχεδιασμό που έχουμε κάνει, θα στήσουμε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας. Και πως θα φροντίσουμε το περιεχόμενο αυτό να εμφανίζεται στις αναζητήσεις των χρηστών.
Στρατηγική SEO: βασικός σχεδιασμός
Παρατήρηση. Ο σχεδιασμός του SEO μιας ιστοσελίδας θα ξεκινήσει από την επιλογή του domain name και θα ακολουθήσει πολλά στάδια. Εμείς εδώ θα αναφερθούμε μόνο σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο που θα περιέχει ο ιστότοπός μας. Στο πρώτο μέρος της σειράς αυτών των άρθρων (πως να εμφανίσω την ιστοσελίδα μου στη πρώτη σελίδα της Google) είδαμε κάποια συνηθισμένα λάθη. Σχεδιάζοντας τη στρατηγική SEO που θα ακολουθήσουμε, θα ξεκινήσουμε προσπαθώντας να τα αποφύγουμε.
Χάραξη κεντρικής στρατηγικής
Πριν ξεκινήσουμε τη δημιουργία ενός νέου περιεχομένου πρέπει να αποφασίσουμε τη λέξη – κλειδί στην οποία το περιεχόμενο αυτό θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις. Αυτό όμως δεν είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε.
Ας τα πάρουμε από την αρχή.
Το πόσο γρήγορα θα εμφανιστεί το περιεχόμενό μας στη πρώτη σελίδα της Google δεν έχει να κάνει μόνο με το σωστό στήσιμο του περιεχόμενου. Έχει να κάνει κυρίως με το πόσο ανταγωνιστική είναι η λέξη κλειδί με την οποία θέλουμε να εμφανίζεται. Σε μια δημοφιλή αναζήτηση έχουν ήδη στοχεύσει πολλές δεκάδες ή εκατοντάδες ιστοσελίδες. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να τις ανταγωνιστούμε και να τις προσπεράσουμε, ή αν θα στοχεύσουμε στην εμφάνισή μας σε λιγότερο δημοφιλής αναζητήσεις. Συγκεκριμένα, ο αρχικός σχεδιασμός θα μπορούσε να περάσει από δύο βήματα:
1. Επιλογή στόχευσης.
Στόχευση σε δημοφιλής λέξεις – κλειδιά. Αν ακολουθήσουμε αυτή τη στρατηγική SEO θα γνωρίζουμε ότι τα αποτελέσματά της θα έρθουν μακροπρόθεσμα – ίσως και σε όχι λιγότερα από 2 χρόνια. Και στο διάστημα αυτό θα έχει προηγηθεί σκληρή δουλειά που θα απαιτήσει χρόνο, χρήμα και πιθανότατα και τα δύο.
Όταν τελικά μακροπρόθεσμα ο στόχος επιτευχθεί, τα αποτελέσματα θα είναι άκρως προσοδοφόρα. Η ιστοσελίδα μας θα εμφανίζεται από τις πρώτες, και μάλιστα στις δημοφιλέστερες αναζητήσεις που αφορούν τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που προσφέρουμε. Τα αποτελέσματα θα μεταφραστούν σε εισροή επισκεπτών στην ιστοσελίδα μας και τελικά σε εισροή πελατών.
Από την άλλη πλευρά. Ζυγίζοντας το κόστος της επιλογής αυτής είναι πιθανόν να κρίνουμε ότι είναι μεγαλύτερο από αυτό που μπορούμε να αντέξουμε: μέχρι να φέρει αποτελέσματα η ιστοσελίδα μας δεν θα εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης. Η επιχείρησή μας δεν θα εμφανίζεται στη Google. Άρα, η επιχείρησή μας δεν θα υπάρχει. Ίσως τελικά μας εξυπηρετεί η επόμενη στρατηγική SEO:
Στόχευση σε λιγότερο δημοφιλής αναζητήσεις. Με την επιλογή αυτή απευθυνόμαστε σε πολύ μικρότερο κοινό. Χτίζουμε περιεχόμενο με βάση λέξεις – κλειδιά μικρότερης δημοφιλίας μεν, υπαρκτών στις αναζητήσεις δε. Με αυτό το τρόπο μπορούμε να πετύχουμε την εμφάνιση του περιεχομένου μας στη 1η σελίδα της Google από τους πρώτους μήνες λειτουργίας της. Δημιουργώντας συνεχώς νέο περιεχόμενο αυξάνουμε σταδιακά τις εμφανίσεις μας στη 1η σελίδα της Google. Κατ΄ επέκταση αυξάνουμε το αναγνωστικό μας κοινό, χτίζουμε το brand της επιχείρησης, και μετράμε αργά αλλά σταθερά τα οφέλη.
2. Παρακολούθηση ανταγωνισμού.
Ο ανταγωνισμός μας βρίσκεται στη πρώτη σελίδα της Google σε κάποιες αναζητήσεις επειδή κάτι έχει κάνει σωστά ώστε να συμβεί αυτό. Από τη μεριά μας θα πρέπει να επιλέξουμε:
(α) Θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τον ανταγωνισμό για τις συγκεκριμένες αναζητήσεις, κάνοντας ακόμη καλύτερα οτιδήποτε χρειάζεται για να συμβεί αυτό. Ή εναλλακτικά:
(β) Θα βρούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς καλύτερα, σε τι υπερτερούμε από τον ανταγωνισμό. Και θα προσπαθήσουμε να εμφανιστούμε στις αντίστοιχες αναζητήσεις.
Και αφού έχουμε αποφασίσει επάνω στη κεντρική στρατηγική μας, θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα:
Στόχευση. Εύρεση κατάλληλων λέξεων – κλειδιών σύμφωνα με τη σχεδιασμένη στρατηγική SEO
Έχουμε ήδη αποφασίσει ποια στρατηγική είναι κατάλληλη για εμάς. Το επόμενο βήμα είναι το χτίσιμο του περιεχομένου. Πρέπει να βρούμε σε ποιες αναζητήσεις χρηστών θα στοχεύσουμε. Πρέπει να βρούμε τις κατάλληλες λέξεις – κλειδιά.
Θυμηθείτε κάτι βασικό: Μην δημιουργήσετε περισσότερο από μια φορά κάποιο περιεχόμενο που να βασίζεται σε μια φράση κλειδί. Είναι προφανές ότι σελίδες ή άρθρα γύρω από ένα θέμα θα υπάρχουν περισσότερες από μια, εστιάστε όμως τους κανόνες της αρθρογραφίας με SEO μόνο σε ένα άρθρο ή μια σελίδα που θα ανταποκρίνεται στη συγκεκριμένη φράση κλειδί.
Και μετά δημιουργήστε το ίδιο το περιεχόμενο.
Δημιουργία περιεχομένου
Ιδέες για το πως δημιουργούμε περιεχόμενο ακολουθώντας τις βασικές αρχές SEO δείτε στο άρθρο με τίτλο “Πως δημιουργούμε άρθρα με SEO“. Τι πρέπει να προσέξουμε πέρα από τους κανόνες SEO; Κάτι πολύ απλό: να είναι το περιεχόμενό μας καταπληκτικό.
Μη ξεχνάτε: έχουμε αποφασίσει σε μια συγκεκριμένη αναζήτηση οι χρήστες να βρίσκουν αυτό που ξεκινάμε να γράψουμε μόλις τώρα. Δεν θέλουμε μόνο να το δουν, δεν θέλουμε μόνο να το διαβάσουν: Θέλουμε να ενθουσιαστούν. Να νιώσουν ότι εδώ έχουν βρει αυτό που ζητάνε, πως πρέπει να επιστρέψουν πάλι στην ίδια σελίδα αν θέλουν περισσότερες πληροφορίες.
Θέλουμε να έχουμε κάνει το μεγαλύτερο βήμα ώστε (α) να διαδώσουν το περιεχόμενό μας, ή/και (β) να γίνουν πιθανοί πελάτες μας.
Τοποθέτηση περιεχομένου
Κάτι καθόλου ασήμαντο είναι να βρούμε που θα τοποθετήσουμε το περιεχόμενο που θα δημιουργήσουμε. Ανάλογα με τη στρατηγική που έχουμε επιλέξει θα πρέπει να πάρει τη κατάλληλη θέση του στην ιστοσελίδα μας. Θα είναι ένα από τα πολλά άρθρα μας, το οποίο θα εμφανίζεται μεν σε συγκεκριμένες αναζητήσεις αλλά θα είναι κάπου χαμένο από τους επισκέπτες της ιστοσελίδας μας; Ή μήπως κρίνουμε ότι είναι τόσο σημαντικό, ώστε να βρίσκεται σε περίοπτη θέση σε αυτήν ώστε να το βλέπουν εύκολα, όπως πχ ως κάποια υποσελίδα του menu;
Και αφού έχουμε τελειώσει με το βασικό σχεδιασμό για τη στρατηγική SEO που θα ακολουθήσουμε θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.
Να δούμε πως το περιεχόμενό μας θα εμφανίζεται από τη Google.
Tips για γρήγορη ευρετηρίαση του ιστοτόπου από τη Google
Η γνώση του τρόπου με τον οποίο η Google και οι λοιπές μηχανές αναζήτησης ανακαλύπτουν νέο περιεχόμενο είναι σημαντικός στο να μας βοηθήσει να πετύχουμε ταχύτερη ευρετηρίαση. Καθώς ανιχνεύουν τον ιστό, αναζητούν συνδέσμους μέσα σε σελίδες. Τους συνδέσμους αυτούς τους προσθέτουν σε μια λίστα μαζί με άλλες σελίδες υποψήφιες για ανίχνευση και ευρετηρίαση.
Για περισσότερα, δείτε το άρθρο με τίτλο “πως λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης“.
Η κάθε μια από τις σελίδες της λίστας αυτής θα διαβαστεί. Και ανάλογα με το περιεχόμενό της θα ευρετηριαστεί με τη σειρά της και θα πάρει τη θέση της στη κατάταξη σε όποιες αναζητήσεις κριθεί κατάλληλη. Έτσι περνάμε στο πρώτο και σημαντικό tip για γρήγορη ευρετηρίαση ενός ιστοτόπου.
Βασική στρατηγική SEO no1: Δημιουργείστε εσωτερική δομή σύνδεσης (internal links)
Δεν μιλάμε απλά για την ύπαρξη ενός εσωτερικού συνδέσμου. Αναφερόμαστε σε μια συνολική δομή σύνδεσης που συνδέει με συνδέσμους τις σελίδες του ιστοτόπου που σχετίζονται μεταξύ τους.
Τι θέλω να πω με αυτό; Ας το δούμε αναλυτικά.
Το άρθρο που διαβάζετε τώρα αφορά σε γενικές γραμμές το SEO ιστοσελίδας. Κάποιος που δεν γνωρίζει την ορολογία θα ήθελε να μάθει τι είναι αυτό, επομένως θα ήταν χρήσιμο να δημιουργήσω ένα σύνδεσμο που θα παραπέμπει σε βασικές απαντήσεις σχετικά με το τι είναι το SEO.
Μόλις δημιούργησα έναν εσωτερικό σύνδεσμο προς κάποια σελίδα του δικού μου ιστοτόπου. Αυτό από μόνο του όμως δεν δημιουργεί αυτό που παραπάνω ανέφερα ως “εσωτερική δομή σύνδεσης”.
Κάνοντας τώρα κάποιος κλικ στον παραπάνω (εσωτερικό) σύνδεσμο που δημιούργησα θα μεταβεί στην αντίστοιχη σελίδα. Σε εκείνη, ένα από τα πρώτα που θα συναντήσει είναι ένας ακόμη απαραίτητος για τη συνοχή του περιεχομένου σύνδεσμος, ο οποίος οδηγεί σε μια νέα σελίδα (άρθρο για την ακρίβεια) του site μου η οποία αναφέρεται συνολικά στις μηχανές αναζήτησης και τη λειτουργία τους.
Η εσωτερική διασύνδεση συνεχίζεται με αυτό το τρόπο. Δημιουργείται έτσι σε ολόκληρη την ιστοσελίδα μια συνεχής δομή που διασυνδέει συνολικά ολόκληρο το περιεχόμενο του ιστοτόπου. Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι διπλό. Αφενός δημιουργείται αυτό που ονομάζεται “ευκολία πλοήγησης” ή και “καλή εμπειρία χρήσης”: Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας περιηγείται σε αυτήν ανάλογα με το πόσο βαθιά θέλει να προχωρήσει την αναζήτησή του.
Αφετέρου, η Google τοποθετεί στη λίστα ανίχνευσής της το σύνολο σχεδόν του περιεχομένου μας. Και μάλιστα κατά πολύ συντομότερα από το αν την αφήναμε να το ανακαλύψει από μόνη της.
Βασική στρατηγική SEO no2: Δημιουργείστε συνδέσμους που οδηγούν προς εσάς (back links)
Με τον όρο back links εννοούμε συνδέσμους που βρίσκονται σε κάποια άλλη ιστοσελίδα και παραπέμπουν στη δική σας. Η ύπαρξη τέτοιων συνδέσμων αποτελεί το σημαντικότερο μέσο ευρετηρίασης ενός ιστοτόπου από τη Google και δίνει σημαντική ώθηση συνολικά στο SEO της ιστοσελίδας. Κι εδώ χρειάζεται προσοχή.
Είναι σημαντικό να ελέγξουμε, στο μέτρο του δυνατού, σε ποιες σελίδες επιτρέπουμε να τοποθετείται σύνδεσμος που οδηγεί προς εμάς. Η ύπαρξή μας σε σελίδα που έχει μπει σε μαύρη λίστα των μηχανών αναζήτησης δίνει αρνητικά αποτελέσματα. Απεναντίας, επιδιώκουμε να εμφανιζόμαστε σε ιστοσελίδες
- Μεγάλης επισκεψιμότητας. Εν τω πολλώ το ευ, ό,τι κι αν λένε οι αρχαίοι σοφοί. Πολλοί επισκέπτες συνεπάγεται μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνει κάποιο κλικ προς εμάς, αλλά αυτό δεν είναι το σημαντικότερο. Όπως φαίνεται, οι σελίδες υψηλής επισκεψιμότητας διαβάζονται συχνότερα από τις μηχανές αναζήτησης. Ο σύνδεσμός μας θα ανιχνευτεί γρηγορότερα, η σελίδα μας θα διαβαστεί κατά μεγαλύτερη προτεραιότητα.
- Σχετικές με το περιεχόμενό μας. Η φράση “έμφαση στο περιεχόμενο” σημαίνει πολλά και η συσχέτιση των περιεχομένων δύο διασυνδεδεμένων σελίδων είναι ένα από αυτά. Η ύπαρξη από μόνη της ενός συνδέσμου φαίνεται να έχει έτσι κι αλλιώς κάποια αξία. Ένας σύνδεσμος όμως που σχετίζεται με το περιεχόμενο της σελίδας που βρίσκεται, φαίνεται να δίνει περισσότερα bonus.
Πως μπορούμε να δημιουργήσουμε εξωτερικούς συνδέσμους προς τον ιστότοπό μας;
Μερικές ιδέες είναι οι παρακάτω:
- Κάνετε επαφή με επαγγελματικές ενώσεις στις οποίες είστε μέλος. Ζητήστε τους να συμπεριλάβουν τον σύνδεσμό σας στην ιστοσελίδα τους.
- Εγγραφείτε σε επαγγελματικούς καταλόγους, τοπικούς οδηγούς αγοράς κτλ.
- Μετέχετε σε σχετικά με το περιεχόμενό σας forums. Απαντήστε σε ερωτήσεις, παραθέτοντας κάποιο σύνδεσμό σας για περισσότερες πληροφορίες.
- Ζητήστε να αρθρογραφείτε σε κάποια πέραν του δικού σας blog. Παραθέστε το σύνδεσμό σας είτε στο ίδιο το περιεχόμενο, αν αυτό σχετίζεται με το περιεχόμενο του site σας, είτε ως απλό σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου, στις πληροφορίες συγγραφέα κτλ.
- Ζητήστε απλά από άλλους να συμπεριλάβουν κάποιο σύνδεσμό σας!
- Αν διαθέτετε περισσότερους από έναν ιστοτόπους, διασυνδέστε τους μεταξύ τους.
Προβάλλετε το περιεχόμενό σας στα social media
Ο διαμερισμός κάθε άρθρου που δημιουργείται σε όλα τα social που διαθέτετε είναι απαραίτητος. Εξ΄ ίσου απαραίτητη είναι η δημιουργία business site της Google και η προβολή του περιεχομένου σας σε αυτό. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο που μπορείτε να κάνετε.
Ζητήστε από τους συνεργάτες της εταιρίας σας να συμπεριλάβουν την επιχείρησή σας στο προφίλ τους (“εργάζεται στην εταιρία ….”). Και αντίστροφα, δημιουργήστε παρόμοια διασύνδεση συμπεριλαμβάνοντας τους εργαζόμενούς σας στην ιστοσελίδα σας, καθώς και των social προφίλ τους!
Βεβαιωθείτε ότι οι σελίδες σας είναι ανιχνεύσιμες
Οι μηχανές αναζήτησης πρέπει να είναι σε θέση να φτάσουν στις σελίδες σας για ανίχνευση και ευρετηρίασή τους. Κατά τη διάρκεια της ευρετηρίασης, τα bots αναζήτησης επεξεργάζονται τις λέξεις, καθώς και το πού βρίσκονται αυτές οι λέξεις στη σελίδα. Πληροφορίες όπως
- ετικέτες τίτλου και
- χαρακτηριστικά ALT (εναλλακτικό κείμενο, περιγραφή) στις εικόνες
- meta – περιγραφή
αναλύονται επίσης κατά τη διάρκεια της ευρετηρίασης. Είναι σημαντικό ο web developer σας να έχει χρησιμοποιήσει τις βέλτιστες πρακτικές κατά το χτίσιμο της σελίδας σας. Τα bots της Google θα ανιχνεύσουν τις σελίδες, και αν κρίνουν ότι περιέχουν ποιοτικό περιεχόμενο, θα τις ευρετηριάσουν.
Πολλοί κατασκευαστές ιστοσελίδας θα απενεργοποιήσουν την ευρετηρίαση αναζήτησης ενός ιστότοπου ενώ τον δημιουργούν – και καλά κάνουν. Μερικές φορές ξεχνούν να ενεργοποιήσουν ξανά αυτήν τη λειτουργία – και δεν κάνουν καθόλου καλά. Βεβαιωθείτε ότι έχουν ενεργοποιήσει αυτήν την ευρετηρίαση και πάλι όταν ο ιστότοπος τεθεί σε λειτουργία, για να βεβαιωθείτε ότι οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να φτάσουν σε αυτόν. Στις Ρυθμίσεις ->Ανάγνωση του μενού του Πίνακα Ελέγχου βρίσκεται η επιλογή που συζητάμε, μπορείτε να την ελέγξετε.
Δημιουργήστε χάρτη ιστοτόπου
Πρόκειται για ένα αρχείο xml το οποίο
- Περιλαμβάνει όλες τις σελίδες, άρθρα, κατηγορίες, προϊόντα, ετικέτες, portfolio κτλ του ιστοτόπου σας.
- Ενημερώνει τις μηχανές αναζήτησης κάθε φορά που προσθέτετε νέο περιεχόμενο ώστε να το ελέγξουν και να το ευρετηριάσουν.
Το πρόσθετο yoast SEO αλλά και άλλα, βοηθούν στη δημιουργία του συγκεκριμένου αρχείου. Όπως και να έχει, μη ξεχάσετε να υποβάλετε τον χάρτη σας στο Search Console της Google. Η ευρετηρίαση της ιστοσελίδας παίρνει μεγάλη ώθηση με αυτό το τρόπο, παραμένει όμως θολό το πόσο γρήγορα θα γίνει. Θα αναφέρω σε κάποιο άλλο άρθρο μια προσωπική εμπειρία πάνω σε αυτό.
Αρθρογραφήστε σε άλλα site
Γενικά, δημιουργήστε περιεχόμενο εκτός της δικής σας ιστοσελίδας. Με αυτό το τρόπο θα μπορείτε να δημιουργήσετε έναν εξωτερικό σύνδεσμο που θα παραπέμπει στο δικό σας site. Εξηγήσαμε παραπάνω πόσο σημαντικό είναι αυτό, αλλά η δημιουργία περιεχομένου από εσάς κάπου αλλού δίνει ένα ακόμη πλεονέκτημα. Εκτός από τον σύνδεσμο που δημιουργείτε, χαρτογραφείστε κι εσείς από τη Google ως αρθρογράφος. Δεδομένου ότι είστε ο κύριος αρθρογράφος στον ιστότοπό σας, η ύπαρξή σας κι αλλού δίνει μεγάλα πλεονεκτήματα στο SEO των δικών σας άρθρων.
Εισάγετε τη διεύθυνση της ιστοσελίδας σας σε όλο το διαφημιστικό υλικό σας
Μια ιστοσελίδα χαρτογραφείται τόσο πιο εύκολα και γρήγορα, όσο περισσότερο ενεργή είναι. Θέλουμε επισκέπτες στην ιστοσελίδα.
Όλο το διαφημιστικό σας υλικό είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει τη διεύθυνση του site σας. Τόσο στα διαφημιστικά φυλλάδια, επαγγελματικές κάρτες, επιγραφές στο δρόμο ή και ηχητικές – οπτικές διαφημίσεις (βίντεο) κτλ, αλλά και στις υπογραφές e-mail, καταχωρήσεις σε επαγγελματικούς καταλόγους, Google Ads και κάθε μορφής διαδικτυακής διαφήμισης. Κάντε το brand σας συνώνυμο με το domain name σας, οδηγήστε τους υποψήφιους πελάτες σας να σας επισκεφτούν!
Επίλογος: στρατηγική SEO και γρήγορη Ευρετηρίαση Ιστοτόπου
Έχει γίνει σαφές πως η αναγνώριση του περιεχομένου μιας ιστοσελίδας από τη Google, δηλαδή η ευρετηρίαση του ιστοτόπου μας, είναι μόνο ένα μέρος από τη γενικότερη στρατηγική SEO που θα χρησιμοποιήσουμε. Αποτελεί όμως ένα βασικό τμήμα της. Για την επίτευξή του χρειάζεται συνεχής και σκληρή δουλειά, τα αποτελέσματα όμως μπορούν να αρχίσουν να φαίνονται σε κάποιες περιπτώσεις πολύ πιο γρήγορα από ότι αναμένεται.
Ως επίλογο και 4ο μέρος της σειράς αυτής άρθρων, θα αναφέρω μια προσωπική εμπειρία. Το πως έγινε δυνατό να εμφανιστεί το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας στη πρώτη σελίδα της Google, και σε μια περίπτωση μάλιστα στη πρώτη θέση, μια ιστοσελίδα που βρισκόταν μόλις στον 2ο μήνα λειτουργίας της.
Ραντεβού στο επόμενο άρθρο.
Πηγές: yoast.com, norakramerdesigns.com, ahrefs.com
Αν θέλετε να λαμβάνετε στο mail σας ειδοποιήσεις για νέα μας άρθρα, ξέρετε τι να κάνετε: