WordPress plugins

Τα απαραίτητα plugins για μια WordPress ιστοσελίδα

Έχουν γραφεί πολλά άρθρα για το ποια είναι τα απαραίτητα plugins για μια WordPress ιστοσελίδα. Στα περισσότερα από αυτά αναφέρονται, και ίσως περιγράφονται, κάποια plugins που είναι χρήσιμα στην ιστοσελίδα. Κάποια από αυτά τα έχουμε αναφέρει κι εμείς σε παλαιότερο άρθρο που αφορούσε κάποια σημαντικά plugins. Σε αυτό το άρθρο δεν θα δούμε μόνο κάποια χρήσιμα plugins. Ούτε θα μας απασχολήσει (μόνο) το ποια είναι τα δημοφιλέστερα. Εδώ, θα εστιάσουμε στη λέξη “απαραίτητα”.

Θα δούμε τα πρόσθετα προγράμματα που χωρίς αυτά, η κατασκευή της ιστοσελίδας θα είναι από δύσκολη έως αδύνατη, η δε λειτουργία της ελλειμματική έως προβληματική. Και πιο συγκεκριμένα, δεν θα αναφέρουμε μόνο τα ίδια τα plugins. Θα δούμε πρώτα τις απαραίτητες λειτουργίες που χρειαζόμαστε, και ταυτόχρονα θα αναφέρουμε κάποια από τα προγράμματα τις επιτελούν.

Αλλά ας τα δούμε με τη σειρά.

Τι είναι τα plugins;

Επίσημα στο χώρο των προγραμματιστών ως plug-gin ορίζεται ένα συστατικό (ή σύστημα συστατικών) ενός λογισμικού που αποτελεί συμπλήρωμα σε ένα μεγαλύτερο λογισμικό, δίνοντάς του πρόσθετες ιδιότητες. Το plugin μπορεί να αποτελέσει ολοκληρωμένο κι ανεξάρτητο πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα διαφορετικό λογισμικό προσθέτοντάς του τις ίδιες λειτουργίες.

Σε  όσον αφορά τις ιστοσελίδες, plugins είναι κάποια πρόσθετα προγράμματα που δίνουν κάποιες επιπλέον λειτουργίες στην ιστοσελίδα. Συμβάλουν στο αισθητικό αποτέλεσμα, στη λειτουργικότητά της, στην ασφάλεια ή τη ταχύτητά της και χωρίς αυτά, η εμφάνιση ή λειτουργικότητα μιας ιστοσελίδας θα είναι υποτυπώδης.

Τι θα δούμε σε αυτό το άρθρο;

Ναι εντάξει, θα δούμε κάποια plugins. Πιο συγκεκριμένα όμως:

Θα χωρίσουμε τη διαδικασία κατασκευής μιας WordPress ιστοσελίδας σε τρία τμήματα. Ανάλογα με αυτά, θα δούμε ποια είναι τα απαραίτητα plugins:

  •  Αμέσως μετά την εγκατάσταση του WordPress και πριν ξεκινήσει το χτίσιμο της ιστοσελίδας.
  • Κατά το χτίσιμο της ιστοσελίδας. Ποια είναι αυτά που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του περιεχομένου ή στη λειτουργία της.
  • Μετά το πέρας της κατασκευής. Τι επιπλέον χρειάζεται μια ιστοσελίδα, αφού έχει κατασκευαστεί και πριν τη δημοσιοποίησή της.

Αποκλειστικά αυτά θα είναι τα απαραίτητα plugins για μια WordPress ιστοσελίδα;

Όπως γνωρίζει (ή μπορεί εύκολα να δει) ο καθένας, τα plugins είναι πολλά. Περισσότερα από ένα για κάθε κατηγορία είναι συνήθως αξιόπιστα, άρα υπάρχουν περισσότερες από μια επιλογές κάθε φορά. Όπως είπαμε και παραπάνω, το σημαντικό που θα δούμε εδώ είναι

  • Σε ποια σημεία της ιστοσελίδας μας χρειάζεται απαραίτητα ένα πρόσθετο πρόγραμμα
  • Ποιο από τα υπάρχοντα θεωρείται αξιόπιστο και μπορεί να μας καλύψει.

Κατά συνέπεια, οτιδήποτε περισσότερο θα μπορούσε να καλύψει κάποια επιπλέον λειτουργία για το site μας. Αυτό θα το καθορίσουν οι δικές μας επιθυμίες, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρόκειται για κάτι που θα πρέπει να υπάρχει στην ιστοσελίδα μας.

Ας τα δούμε με τη σειρά.

1. Πριν ξεκινήσουμε

Child Theme

Στο άρθρο με τίτλο “6 συνηθισμένα λάθη που γίνονται από αρχάριους δημιουργούς του WordPress” αναφερθήκαμε στα θυγατρικά θέματα. Μου κάνει εντύπωση που ακόμη και σήμερα, που το WordPress είναι τόσο δημοφιλές και η κατασκευή ιστοσελίδων γενικά έχει φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο, φτάνουν στα χέρια μου επαγγελματικές, εταιρικές ιστοσελίδες που έχουν χτιστεί στο κύριο (πατρικό) θέμα και όχι σε θυγατρικό του.

Κάθε προσαρμογή που θα κάνουμε σε ένα θέμα (αλλαγή γραμματοσειράς, χρώματα κτλ) θα χαθεί μετά από κάθε νέα αναβάθμιση. Για να μη συμβεί αυτό χρειαζόμαστε ένα θυγατρικό θέμα.

Ένα από τα απαραίτητα plugins για μια WordPress ιστοσελίδα είναι το Child Theme Configurator. Εύκολα και απλά δημιουργεί το θυγατρικό του θέματος που έχουμε επιλέξει.

Το πρόσθετο Child Theme Configurator

Το πρόσθετο Child Theme Configurator

Να μη ξεχάσουμε: 1. Μετά τη δημιουργία του να ενεργοποιήσουμε το childtheme. Και 2. Αμέσως μετά τη δημιουργία του θυγατρικού, να διαγράψουμε το πρόσθετο!

Webside Builder

Αμέσως μετά την εγκατάσταση του WordPress και πριν τη προσαρμογή του, εγκαθιστούμε το θέμα πάνω στο οποίο θα χτίσουμε την ιστοσελίδα μας. Τα premium και μη δωρεάν θέματα φέρουν μαζί τους πολλά από τα απαραίτητα για την ιστοσελίδα πρόσθετα προγράμματα, και ο builder της σελίδας είναι πάντα το βασικό από αυτά. Αν το θέμα που θα επιλέξουμε είναι δωρεάν, χρειαζόμαστε ένα εργαλείο χτισίματός της.

Κάποιοι δημοφιλείς builder που διατίθενται και δωρεάν είναι ο visual composer και ο elementor. Είναι ενδιαφέρον να εξερευνήσει κάποιος τις δυνατότητες της free έκδοσης του καθενός από αυτά τα προγράμματα, δύσκολα όμως θα καλύψουν χωρίς τη χρήση κώδικα. Για απλές αλλά αξιοπρεπής κατασκευές, ένας πολύ δημοφιλής και προπάντων απλός στη χρήση  builder είναι ο SiteOrigin.

Ο builder SiteOrigin

Το πρόσθετο SiteOrigin, ένας από τους απλούστερους και δημοφιλέστερους website free builder

Να μη ξεχάσουμε: Μαζί με το παραπάνω πρόγραμμα να εγκαταστήσουμε το SiteOrigin Widgets Bundle. Περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα μπορούν να ενσωματωθούν στην ιστοσελίδα σας. Και μετά την εγκατάστασή του, μη ξεχάσετε επίσης να ενεργοποιήσετε τα στοιχεία αυτά!

Ενημέρωση άρθρου (2/22)

Από τότε που γράφηκε το άρθρο, ο editor Gutenberg έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον να αποτελεί έναν από τους πιο

  • απλούς
  • γρήγορους
  • αξιόπιστους

builder για WordPress site. Θέματα που έως τότε πρόσφεραν templates με τον SiteOrigin πλέον τον έχουν εγκαταλείψει και αντί γι΄ αυτόν, προσφέρουν πληθώρα templates με τον Gutenberg. Είναι ένας builder που τον συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Editor

O Gutenberg μπήκε στη ζωή των κατασκευαστών ιστοσελίδας από την έκδοση 5.0.0 κι έπειτα. Την ανακάτεψε για μερικές εβδομάδες, δημιούργησε αντιπαραθέσεις, μίση αλλά και έρωτες παντοτινούς.  Ώσπου λίγο μετά τη δημιουργία του, ένα plugin εμφανίστηκε, έφερε ανακούφιση και επανέφερε την ισορροπία.

Για όσους έχουν συνηθίσει τον – σαν το παλιό κρασί – παλιό, κλασσικό editor για την επεξεργασία σελίδων WordPress. Αλλά και για όσους μη ειδικούς που είναι απλά εξοικειωμένοι με το office των windows, η εγκατάσταση του πρόσθετου Classic Editor καθίσταται αναγκαία. Τους αγαπάμε τους φανατικούς υποστηριχτές του νέου Gutenberg που έρχεται default με την εγκατάσταση του WP. Όμως ο classic editor έχει έως σήμερα (κάτι παραπάνω από 7 μήνες από την εμφάνισή του) περισσότερες από 5.000.000 εγκαταστάσεις. Θα συνεχίσουμε να προτιμάμε την απλότητά του για την επεξεργασία των κειμένων μας, έτσι θα συμπεριλάβουμε το πρόσθετο αυτό στη λίστα με τα απαραίτητα plugins για μια WordPress ιστοσελίδα.

Το περιβάλλον κ΄ επεξεργαστής κειμένου του Classic  Editor

Ο επεξεργαστής κειμένου Classic Editor

Να μη ξεχάσουμε: Για ακόμη περισσότερες δυνατότητες επεξεργασίας κειμένου, υπάρχει το πρόσθετο TinyMCE Advanced. Εκτός των επιπλέον δυνατοτήτων του είναι συμβατός και με τον Gutenberg!

Χμ, ναι. Εδώ φεύγουμε από τα απολύτως απαραίτητα. Επιπλέον ο builder που θα χρησιμοποιήσουμε πιθανόν να μας καλύψει στις παραπάνω περιπτώσεις. Σε όσον αφορά τη παρουσίαση photo gallery οι επιλογές από τα adons που συνοδεύουν τον SiteOrigin θα μας καλύψουν. Αν παρ΄ όλα αυτά χρειαστούμε “κάτι άλλο” θα πάμε στο NextGEN Gallery. Πλεονέκτημά του είναι η πρακτικότητα και η ταχύτητα διαχείρισης των φωτογραφιών μας.

Για το slider, είτε του header της αρχικής σελίδας είτε για οποιοδήποτε μέρος της σελίδας το χρειαστούμε. Στις δωρεάν επιλογές δεν βρούμε κάτι που να φτάνει το επίπεδο επαγγελματικής παρουσίασης του Slider Revolution. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχει μια καλή εναλλακτική. Το πρόγραμμα Smart Slider 3, ακόμη και στη free του έκδοση, θα δώσει μια αξιοπρεπή εμφάνιση στη σελίδα μας.

Το πρόσθετο Smart Slider 3

Το πρόσθετο Smart Slider 3. Χρήσιμο, όχι όμως από τα απαραίτητα plugins για μια WordPress ιστοσελίδα.

2. Κατά τη κατασκευή

Περιεχόμενο

Το “που” θα γράφουμε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας το είδαμε παραπάνω στους editors. Όσον αφορά το “πως” όμως, το yoast seo  καθίσταται απαραίτητο plugin για την ιστοσελίδα.

Το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας πρέπει να διαμορφωθεί με τους κανόνες του SEO. Το συγκεκριμένο plugin έχει πολλές λειτουργίες. Αφ΄ ενός βοηθάει στη διαμόρφωση του κειμένου τόσο για την αναγνωσιμότητά του, όσο και για το ίδιο το SEO. Αφ΄ ετέρου, ακόμη και στη free έκδοση προσφέρει αυτοματοποιημένες δυνατότητα για το διαμερισμό της ιστοσελίδας στα social media, την εμφάνιση των άρθρων κ. ά.

Κατά πόσο τώρα είναι άκρως απαραίτητο αυτό το πρόσθετο; Ακριβώς τόσο, όσο απαραίτητο είναι και το SEO της ιστοσελίδας μας.

yoast SEO plugin

Απαραίτητο για τη διαμόρφωση του περιεχομένου της ιστοσελίδας, το yoast SEO plugin

Να μη ξεχάσουμε: Πριν το χτίσιμο μιας σελίδας ή ενός άρθρου, να στοχεύουμε σε συγκεκριμένη λέξη – κλειδί. Και φυσικά, να ελέγχουμε μέσω του πρόσθετου το SEO της σελίδας που δημιουργήσαμε!

    Για να παίρνετε ειδοποιήσεις για τα νέα άρθρα μας στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο:

    Εγγραφείτε στο Newsletter μας



    Αντιγραφή σελίδων

    Μήπως μας αρέσει κάποιο από τα μοτίβα του θέματος και θέλουμε να το επαναλαμβάνουμε σε όλες τις σελίδες του site μας; Ή μήπως, έχουμε δημιουργήσει ένα όμορφο μοτίβο σε ένα άρθρο του blog μας, και για καλύτερη ομοιομορφία θέλουμε να περιέχεται σε όλα τα άρθρα μας;

    Λύση πρώτη. Σε κάθε σελίδα (ή άρθρο) που δημιουργούμε, βρίσκουμε τον κώδικα της σελίδας, τον αντιγράφουμε και τον επικολλούμε στη νέα σελίδα. Λύση δεύτερη, το πρόσθετο Duplicate Post. Δημιουργεί αυτόματα ένα αντίγραφο του άρθρου ή της σελίδας που μας ενδιαφέρει. Ανοίγουμε έπειτα το αντίγραφο κι εργαζόμαστε πάνω σε αυτό.

    Το Duplicate Post

    Το Duplicate Post. Για την αντιγραφή σελίδων ή άρθρων. Μάλλον ένα από τα απαραίτητα plugins για μια ΅WordPress ιστοσελίδα

     

    Φόρμες επικοινωνίας

    Κάποια θέματα έχουν ενσωματωμένες τις δικές τους φόρμες επικοινωνίας, το ίδιο συμβαίνει και με κάποιους builders. Σχεδόν σε κάθε περίπτωση όμως, υπάρχει ένα πρόσθετο που δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε τη φόρμα επικοινωνίας μας σύμφωνα με τα δικά μας μέτρα. Είναι από τα πρώτα plugins που γνωρίζει κάποιος που δημιουργεί ή διαχειρίζεται κάποια σελίδα WP, έτσι οι συστάσεις είναι περιττές.

    Contact Form 7. Το απόλυτο όπλο επικοινωνίας, ένα ακόμη από τα απαραίτητα plugins για μια WordPress ιστοσελίδα.

    Το πρόσθετο ContactForm 7

    Το δημοφιλέστερο plugin για φόρμες επικοινωνίας. Προσοχή στις ρυθμίσεις του!

    Να μη ξεχάσουμε: Στην “αλληλογραφία” από τις ρυθμίσεις της φόρμας να δηλώσουμε με τους διαθέσιμους κωδικούς τα στοιχεία που συμπληρώνει ο χρήστης. Χωρίς αυτά, θα φτάνει σε εμάς το μήνυμα του χρήστη χωρίς τα στοιχεία που του έχουμε ζητήσει!

    Χάρτες Google

    Η σελίδα επικοινωνίας μας και ίσως και η Αρχική ή το footer χρειάζονται τον χάρτη με τη διεύθυνση της έδρας μας. Υπάρχουν λοιπόν τα αντίστοιχα plugins που βοηθούν στην ενσωμάτωσή του. Σε αυτό το σημείο όμως θα μπει ένα ερωτηματικό για το πόσο απαραίτητο είναι ένα τέτοιο επιπλέον πρόγραμμα. Γιατί να βαραίνουμε την ιστοσελίδα μας, να μπαίνουμε στη διαδικασία να δημιουργούμε API key και να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις που χρειάζονται, όταν μπορούμε με την απλή προσθήκη ενός i-frame να έχουμε αυτόματα το χάρτη που θέλουμε και στις διαστάσεις που θέλουμε;

    Παρ΄ όλα αυτά, και για όποιον τα παραπάνω αποτελούν εξωπλανητική διάλεκτο, κάποιες από τις πολλές διαθέσιμες επιλογές σε πρόσθετα είναι τα WP Google Map Plugin και WP Google Maps. Τα εγκαθιστούμε, ακολουθούμε τις οδηγίες τους και η ιστοσελίδα μας περιέχει διαδραστικό χάρτη με τη διεύθυνση που επιλέγουμε. 

    WP Google Maps

    Το WP Google Maps. Θεωρείται το απλούστερο στην εγκατάσταση αντίστοιχο πρόσθετο. 

    Βελτιστοποίηση εικόνων

    Κι εδώ θα κάνω μια παρατήρηση παρόμοια με τη παραπάνω. Θυμόμαστε ότι για το καλό της ασφάλειας και της ταχύτητας της ιστοσελίδας μας, προτιμάμε να εγκαθιστούμε μόνο τα απολύτως απαραίτητα προγράμματα. Για τη βελτιστοποίηση των εικόνων που χρησιμοποιούμε υπάρχει ο ικανοποιητικός κι εντελώς δωρεάν photo editor Pixlr X.  Ή, για τους λιγότερο απαιτητικούς και “βιαστικούς” ο συμπιεστής εικόνων compressor, ο οποίος απλά συμπιέζει τις εικόνες κι ελαχιστοποιεί το μέγεθός τους.

    Αν παρ΄ όλα αυτά χρειάζεστε απαραιτήτως “κάτι” για να κάνει τη δουλειά, πάρτε χαρτί και μολύβι. Από τα προτεινόμενα αντίστοιχα πρόσθετα προγράμματα το Smush Image Compression and Optimization  μάλλον αποτελεί μονόδρομο. Αλλά για καλύτερα αποτελέσματα στη ταχύτητα του site συνδυάστε το με τα plugins wp optimize ή/και fast velocity minify.

     Smush Image Compression and Optimization 

    Αν δεν έχετε βελτιστοποιήσει εξ΄ αρχής τις εικόνες στο site σας, χρειάζεστε το Smush Image Optimization 

    Να μη ξεχάσουμε: Να προσέξουμε με τις ρυθμίσεις τόσο του παραπάνω plugin, όσο και των δύο “συνοδών” του που αναφέρθηκαν. Διαφορετικές ιστοσελίδες και διαφορετικά θέματα χρειάζονται διαφορετικές ρυθμίσεις για να δώσουν τα απαραίτητα αποτελέσματα!

    Πρόσθετο για τα permalinks; Και όμως, κάποιοι το χρειάζονται (χρειάζομαι). Να θυμηθούμε λίγο τα βασικά.

    Πρώτα απ΄ όλα και για όσους δεν είναι εξοικιωμένοι. Διαβάστε σε αυτό το άρθρο το τι γίνεται με τα permalinks και γιατί πρέπει να προσέχουμε με αυτά. Έπειτα:

    Στις Ρυθμίσεις ->Μόνιμοι Σύνδεσμοι του πίνακα ελέγχου έχουμε ήδη ρυθμίσει την εμφάνιση των permalinks των σελίδων και των άρθρων μας. Αυτό που πρέπει από τη μεριά μας να θυμηθούμε, είναι ότι καλό είναι τα permalinks να περιέχουν λατινικούς χαρακτήρες.

    Το WordPress δημιουργεί αυτόματα τα permalinks διαβάζοντας το τίτλο του άρθρου ή σελίδας που δημιουργούμε. Αν ο τίτλος είναι στα ελληνικά, τα permalinks θα περιέχουν ελληνικούς χαρακτήρες.

    Όσοι από εσάς (εγώ) λοιπόν ξεχνάτε (ξεχνάω) να αλλάζετε τα permalinks σε λατινικά, έχετε το πρόσθετο που θα σας (μου) δώσει τη λύση. Οι Έλληνες δημιουργοί του έχουν καλή δουλειά, το πρόσθετο είναι ελαφρύ και δεν θα επιβαρύνει τη σελίδα. Greeklish-permalinksτο εγκαθιστάτε και το πρόγραμμα διαβάζει το τίτλο του άρθρου σας και δημιουργεί το permalink με λατινικούς χαρακτήρες.

    Να μη ξεχάσουμε: Προτείνεται, για καλύτερο SEO, το permalink να μη περιέχει περισσότερες από 8 λέξεις. Μπείτε στις ρυθμίσεις του πρόσθετου και ορίστε μέγιστο μήκος τους 8 χαρακτήρες. Μεγαλύτερος τίτλος θα συμπιέζεται αυτόματα στο μήκος που του ορίσατε!

    3. Πριν τη δημοσιοποίηση

    Analytics

    Και με τα πολλά καταφέραμε και ολοκληρώσαμε το site μας. Καλό θα είναι πριν το δημοσιοποιήσουμε να το αναγνωρίσει η Google. Να ελέγξει το περιεχόμενό του, να το εμφανίζει στις συναφείς αναζητήσεις των χρηστών στις μηχανές αναζήτησης. Και παράλληλα, να ελέγχουμε την επισκεψιμότητά του, το κοινό του και ανάλογα με αυτά, να επεμβαίνουμε ίσως με κατάλληλες διορθώσεις.

    Ήρθε η ώρα να το συνδέσουμε με το Google Analytics.

    Τόσο η σύνδεση με αυτό όσο και η χαρτογράφησή του στο Search Console απαιτούν την ενσωμάτωση του κώδικα που θα μας δώσει η Google. Χωρίς το κώδικα αυτόν, το site μας πρακτικά δεν υπάρχει.

    Τα περισσότερα από τα μη δωρεάν θέματα δίνουν αντίστοιχους χώρους για την ενσωμάτωση τόσο του συγκεκριμένου κώδικα όσο και οποιουδήποτε χρήσιμου script απαιτείται για τη προώθησή του. Όχι όμως όλα. Σε αυτή τη περίπτωση, ένα από τα απαραίτητα plugins για την WordPress ιστοσελίδα μας είναι το Head, Footer and Post Injections. Αντί να ανοίγουμε τα αρχεία του WordPress και να επεμβαίνουμε τρέμοντας στον κώδικά του, εγκαθιστούμε αυτό το plugin. Αμέσως μετά θα το βρούμε στις Ρυθμίσεις του πίνακα ελέγχου, όπου εύκολα εγκαθιστούμε το κώδικα που πρέπει στο σημείο της ιστοσελίδας που πρέπει.

    Εναλλακτικά:  ο Γιάννης Χριστοδούλου από το  web357, γνωστός για τη δημιουργία δεκάδων πρόσθετων προγραμμάτων (σε joomla και WP) έχει να μας προσφέρει κάτι και γι΄ αυτή τη περίπτωση. Το πρόγραμμα ονομάζεται Easy Custom Code, ενημερώνεται διαρκώς και θα κάνει απροβλημάτιστα ακριβώς τη δουλειά που θέλουμε!

    To απαραίτητο plugin header an footer

    Αν το επιλεγμένο θέμα δεν δίνει τη δυνατότητα, το Header and footer είναι το κατάλληλο plugin για την ενσωμάτωση JavaScript.

    Cookies

    “Η ιστοσελίδα αυτή περιέχει cookies” κτλ κτλ. Μήνυμα νομικά απαραίτητο για τη προειδοποίηση των επισκεπτών μιας ιστοσελίδας, οι οποίοι θα πάρουν αυτόματα το cookie που θα τους σερβίρει ο κώδικας του Google Analytics που εγκαταστήσαμε. Ο χρήστης πρέπει να προειδοποιηθεί γι΄ αυτό και να δηλώσει τη συγκατάθεσή του.

    Το πρόσθετο που κανονίζει γι΄ αυτό είναι το Cookie Notice. Το εγκαθιστούμε, βάζουμε το μήνυμα που επιθυμούμε κι αν κρίνεται απαραίτητο, εκτός από το κουμπί “Εντάξει” δημιουργούμε ένα νέο button που προσγειώνει στη σελίδα μας με τη Πολιτική Απορρήτου.

    Για τη προειδοποίηση των επισκεπτών μας εγκαθιστούμε το πρόσθετο πρόγραμμα cookie notice

    Ασφάλεια

    Δεν θα ακούσετε σε καμία γλώσσα στο κόσμο τη φράση “μ΄ αρέσει να με χακάρουν”.

    Το χακάρισμα της ιστοσελίδας μας είναι κακό πράγμα. Ευχόμαστε να μη μας συμβεί ποτέ, κι επειδή γνωρίζουμε ότι η ευχή από μόνη της δεν αρκεί φροντίζουμε και παίρνουμε τα μέτρα μας.

    Ένα από τα πρώτα μέτρα ασφαλείας είναι η κατασκευή ιστοσελίδας με κάποιο από τα ισχυρότερα σε θέματα ασφαλείας CMS, και το WordPress είναι ένα από αυτά. Οι προγραμματιστές του λογισμικού του βρίσκονται σε διαρκή πόλεμο με τους απανταχού χάκερς και με συνεχείς ενημερώσεις διασφαλίζουν στο μέτρο του δυνατού τις κατασκευασμένες από WordPress ιστοσελίδες.

    Το δεύτερο σημαντικό μέτρο για την ασφάλειά μας είναι μια καλή επιλογή hosting. Ποτέ και πουθενά δεν είμαστε απολύτως ασφαλείς, μια καλή εταιρία όμως με θωρακισμένους χώρους φιλοξενίας ανεβάζει τις πιθανότητες υπέρ μας. Έπειτα:

    Πορευόμαστε όχι (μόνο) με τη σκέψη “πως θα γίνει να μη με χακάρουν”, γιατί θα βρεθούμε προ εκπλήξεως. Προτιμάμε το σκεπτικό “τι θα γίνει όταν με χακάρουν”, και περνάμε στο τρίτο μέτρο ασφαλείας.

    Back up. Φροντίζουμε η εταιρία που μας φιλοξενεί να κρατάει αντίγραφα ασφαλείας του site μας, αλλά αυτό δεν αρκεί. Είναι χρήσιμο από τη δική μας μεριά να έχουμε τα δικά μας αντίγραφα της ιστοσελίδας μας. Αν δεν ξέρουμε πως γίνεται αυτό, έρχεται το κατάλληλο plugin να μας βοηθήσει.

    Θα χρειαστούμε το πρόγραμμα Duplicator. Με απλές σχετικά οδηγίες που μας δίνονται δημιουργούμε αντίγραφο τόσο των αρχείων του site μας όσο και της βάσης δεδομένων του. Σε κάθε περίπτωση το site μας ανήκει, βρίσκεται αποθηκευμένο στον υπολογιστή μας και μπορεί να ανέβει ανά πάσα στιγμή στον αέρα.

    το πρόσθετο duplicator για τη δημιουργία backup

    Εγκαθιστούμε το πρόσθετο Duplicator, δημιουργούμε αρχεία του site μας και αμέσως μετά το διαγράφουμε

    Να μη ξεχάσουμε: Το plugin αυτό δεν χρειάζεται να επιβαρύνει το site μας. Αμέσως μετά τη λειτουργία του μπορούμε να το διαγράψουμε!

    Ασφάλεια 2

    Τι υποθέτουμε ότι έχουμε (ή σκοπεύουμε να αποκτήσουμε) μέχρι στιγμής:

    • Μια WordPress ιστοσελίδα.
    • Έναν αξιόπιστο χώρο φιλοξενίας.
    • Διαρκώς αναβαθμισμένα με τις πρόσφατες ενημερώσεις τους προγράμματα (plugins, θέματα, λογισμικό του WordPress)
    • Δυνατά στοιχεία και κωδικούς πρόσβασης προς τον πίνακα ελέγχου της σελίδας μας.

    Σε μια τέτοια περίπτωση, θα έλεγα πως είμαστε σε πολύ σημαντικό βαθμό εξασφαλισμένοι. Η θωράκιση ποτέ δεν είναι πλήρης, πάντα παίζουμε με τις πιθανότητες και υπάρχουν ακόμη αρκετά που θα βοηθήσουν να τις αυξήσουμε υπέρ μας. Επιπλέον προγράμματα δίνουν ακόμη μεγαλύτερη εξασφάλιση, “βαραίνουν” όμως τη σελίδα μας σε όσον αφορά τη ταχύτητά της. Είναι στο δικό μας χέρι να πάρουμε την απόφασή μας για το μέχρι που θέλουμε να φτάσουμε και στο που θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση: ταχύτητα ή ασφάλεια;

    Αν αναζητείτε “κάτι ακόμη” στην ασφάλεια διαβάστε το άρθρο για την ασφάλεια WordPress ιστοσελίδας. Για τη συνοχή και πληρότητα του άρθρου που διαβάζετε τώρα, ας αναφέρω ότι ένα plugin που θα θωρακίσει ακόμη περισσότερο το site μας είναι το iThemes Security. Όπου για περισσότερες λεπτομέρειες γι΄ αυτό, δείτε το παραπάνω άρθρο μας για την ασφάλεια.

    Το πρόσθετο ithemes security

    Spam

    Έχοντας ανεβάσει, ρυθμίσει και χαρτογραφήσει σωστά στη Google την ιστοσελίδα μας, θα δούμε από τις πρώτες ίσως μέρες λειτουργίας της τα άρθρα μας να γεμίζουν σχόλια προς έγκριση. Δεν πρόκειται για ενδιαφέρον από το κοινό, πρόκειται για spam. Είναι αυτοματοποιημένα μηνύματα που στέλνονται κατά χιλιάδες από εταιρίες προς διάφορα site για διαφημιστικούς ή ακόμη πιο ύποπτους σκοπούς. Η ιστοσελίδα μας πρέπει να προφυλαχτεί από αυτά.

    Το πρόσθετο Akismet Anti-Spam εγκαθίσταται αυτόματα από το WordPress, σε εμάς μένει η ενεργοποίησή του. Διαβάστε σε αυτό το άρθρο μας πως θα το ενεργοποιήσετε εύκολα, και απαλλαγείτε από τα ανεπιθύμητα μηνύματα.

    Akismet anti-spam, από τα απαραίτητα plugins για μια WordPress ιστοσελίδα
    Το πρόσθετο εγκαθίσταται από τους δημιουργούς του WordPress. Ενεργοποιήστε το κι απαλλαγείτε από τα spam

    Ταχύτητα

    Τελευταίο απ΄ όλα, και ίσως το σημαντικότερο. Η ταχύτητα της ιστοσελίδας μας πρέπει να ελεγχθεί και να βελτιστοποιηθεί αφού έχουν εγκατασταθεί όλα τα απαραίτητα plugins και οι διάφοροι κώδικες (analytics, facebook pixel κτλ).

    Πληρέστερες πληροφορίες για το πως βελτιστοποιούμε τη ταχύτητα του site μας θα βρείτε στο άρθρο για τη ταχύτητα μιας WordPress ιστοσελίδας. Σε όσον αφορά όμως τα plugins που θα πρέπει να εγκαταστήσουμε:

    Υπάρχουν πολλά προτεινόμενα, και πολλές φορές με την αγορά ενός θέματος έχουμε πρόταση από το ίδιο το θέμα για το πρόγραμμα που βελτιστοποιεί καλύτερα το θέμα. Εμείς θα προτείνουμε το WP Fastest Cache. Δεν είναι το μοναδικό, δεν είναι πάντα το καλύτερο. Είναι όμως σε κάθε περίπτωση το ελαφρύτερο και απλούστερο στις ρυθμίσεις plugin που βελτιστοποιεί τη ταχύτητα του WP site μας. 

    Wp Faster Cache, από τα απαραίτητα plugins για τη ταχύτητα μιας WordPress ιστοσελίδας
    Ένα cache plugin είναι πάντα από τα απαραίτητα plugins για μια WordPress ιστοσελίδα

    Να μη ξεχάσουμε: Μετά την εγκατάσταση κι ενεργοποίησή του, να ενεργοποιήσουμε το πρόσθετο και από τις ρυθμίσεις του!

    Επίλογος: είναι αυτά τα απαραίτητα plugins για μια WordPress ιστοσελίδα;

    Έχουν γραφεί πολλά άρθρα για απαραίτητα plugins μιας WorPress ιστοσελίδας. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν κάποια χρήσιμα plugins, με κάποια από αυτά όντος να πρέπει να υπάρχουν.

    Σε αυτό το άρθρο είδαμε όλα τα απαραίτητα και μόνο plugins τα οποία πρέπει να περιέχει το site σας. Αποτελεί στην ουσία ένα χρήσιμο οδηγό για κάποιο νέο κατασκευαστή ιστοσελίδας. Και εξίσου χρήσιμο για κάποιον που απευθυνθεί κάπου για τη δημιουργία ενός επαγγελματικού site. Θα έχει μια εικόνα για το τι πρέπει να περιέχει η ιστοσελίδα του, τι πρέπει να ζητήσει και τι να συζητήσει για το αν είναι περιττό ή όχι.

    Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τις ανάγκες του πιθανόν να χρειαστεί κι άλλα προγράμματα. Ίσως απαιτηθεί ένα live chat, ένα σύστημα booking ή κουμπί ειδοποιήσεων στις κινητές συσκευές. Για οτιδήποτε κριθεί απαραίτητο, θα υπάρχει πάντα το κατάλληλο πρόγραμμα να το πραγματοποιήσει.

    Τέλος, για τη περίπτωση που αναζητείτε τη κατάλληλη εταιρία να το πραγματοποιήσει για εσάς;

    Ενδιαφέρομαι για τη δημιουργία Επαγγελματικής Ιστοσελίδας

      Θέλω περισσότερες πληροφορίες




      Αφήστε ένα Σχόλιο

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *